МХ370: Још једна неуспјешна мисија

Aгенције
МХ370: Још једна неуспјешна мисија

Куала Лумпур --Прва мисија подморнице Блуфин-21, која трага за несталним малезијским авионом у јужном Индијском океану, прекинута је прије планираног краја, преноси BBC.

Блуфин је послат да претражи морско дно, у потрази за олупином авиона са 239 путника и чланова посаде, који је нестао 8. марта, током лета од Куала Лумпура до Пекинга. Сигнали са црних кутија авиона посљедњих дана постали су стабилни, те је ангажована та беспилотна подморница.

Она је, међутим, прешла свој оперативни лимит од 4.500 метара, те је упућена на површину.

Малезијски авион је сат времена послије полетања са аеродрома у Куала Лумпуру изгубио контакт са контролом лета, негдје изнад Јужног Кинеског мора. Малезијски званичници вјерују, на основу сателитских података, да је нестали авион окончао свој лет хиљаде километара јужно од предвиђеног курса, у мору, око 1.000 километара западно од аустралијског града Перта.

Велики број међународних бродова учествује у потрази, а један брод америчке морнарице прошле седмице је ухватио четири акустична сигнала, са које се вјерује да могу бити са црних кутија авиона.

Од 8. априла, међутим, није ухваћен ниједан сигнал, што је подстакло бојазни да су се потрошиле батерије у црним кутијама, које трају око мјесец дана.

Јуче је одлучено да је вријеме да се у потрагу укључи и роботизована, беспилотна подморница како би почела са претраживањем морског дна. Она је на своју први мисију кренула претходне ноћи.

"Послије скоро шест сати, Блуфин је превазишао свој оперативни лимит од 4.500 метара колико највише може да се спусти у дубину, и његови безбједносни системи одмах су га вратили на површину", саопштено је из истражног тима.

Америчка морнарица је касније навела да током тих шест сати потраге није пронађен ниједан предмет који би могао бити са несталог авиона.

Блуфин-21 је скоро пет метара дуга подморница, која може да направи сонарну мапу морског дна.

Званичници су јуче рекли да је предвиђено да свака мисија Блуфина траје 24 сата, од чега би 16 сати провела претражујући морско дно, четири сата ронећи и враћајући се на површину, и четири сата скупљајући податке.

Дио мора у који је Блуфин упућен у претрагу, према ријечима стручњака, процјењује се да је дубине од око 4.500 метара, али да терен морског дна може варирати.

Аустралијски званичници рекли су раније да су сигурни да трагају у правој области за несталим авионом.

Истражни тим је упозорио јуче да би потрага морског дна могла бити дуготрајна и тешка, без резултата. Такође је навео да се трага за већим пловилима, који би могли да иду дубље од 4.500 метара, али да ће одлука о томе зависити од ситуације на терену.

Званичници не знају зашто је авион толико скренуо с курса. Истражитељи разматрају опције, од отмице, механичког квара, саботаже, до самовољног потеза пилота.

Проналажење црних кутија, које садрже све неопходне податке, сматра се неопходним да би се открило шта се стварно десило са авионом, за који се вјерује да се срушио, закључује BBC.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана