Меркелова одбила понуду Гутереша да ради у УН

Танјуг
Foto: Илустрација

БЕРЛИН - Бивша њемачка канцеларка Ангела Меркел одбила је понуду генералног секретара УН Антонија Гутереша да ради у свјетској организацији.

Кабинет Меркелове је саопштио, како преносе њемачки медији, да је прошле недјеље разговарала телефоном са Гутерешом и да се захвалила на понуди, али и да му је рекла да не може да је прихвати.

Према медијима, понуђени посао био би интересанатн за њу пошто је суверено „владала“ међународном политичком сценом и даље ужива велики углед, али је посао одбила јер жели да ужива у пензионерским данима. Медији подсјећају да је Меркелова током посљедњег путовања у Вашингтон најавила да неће журити са преузимањем нових задатака.

Генерални секретар УН понудио је Меркеловој да буде део високог саветничког тима у светској организацији. Агенција ДПА, позивајући се на дипломатске изворе у УН, како преносе немачки медији, понудио је Меркеловој председавање телом о глобалним јавним добрима, која потенцијално треба да користе свим грађанима света.

Гутереш је понуду Меркеловој упутио писмом. Тијело о глобалним јавним добрима је Гутерешов пројекат који је дио реформе УН. У свом извјештају о реформи УН прошле године, он је најавио да ће позвати бивше шефове држава и влада да успоставе глобалну листу јавних добара, и друге области од заједничког интереса гдје је потребно побољшати управљање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана