Меркел: Новчане казне и забрана окупљања

Срна
Меркел: Новчане казне и забрана окупљања

БЕРЛИН - Њемачка ће забранити већа окупљања и новчано ће кажњавати особе које не поштују регулативе уведене ради сузбијања ширења вируса корона током јесени и зиме, рекла је данас канцелар Ангела Меркел.

Меркелова је након разговора са премијерима 16 њемачких покрајина истакла да ће забране бити циљане, да ће по сваку цијену избјегавати блокаду цијеле земље, те да је одржање привреде приоритет.

У односу на друге европске земље, Њемачка је имала релативно ниску стопу заразе и смртности од вируса корона али Меркелова је нагласила да би број заражених могао достићи 19.000 дневно ако се настави са тренутним трендом.

У Њемачкој је регистровано 2.089 заражених, чиме је број заражених достигао 287.421 уз 9.471 умрлих.

“Научили смо доста и добро смо прошли током љета и сада нам предстоји тежи период, јесен и зима. У појединим областима примијетан је раст броја заражених што изазива забринутост”, нагласила је Меркелова.

Према њеним ријечима, стратегијом “гашења жаришта” биће ограничено присуство приватним забавама на 25 људи, а у јавности до 50 у областима гдје стопа заражености буде у року од седам дана 35 на 100.000 становника.

Уколико стопа достигне 50 на 100.000 становника, приватне прославе биће ограничене на десет, а у јавности на 25 особа.

Мекелова је додала да је приоритет и да школе и обданишта остану отворени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана