Меркел: Нисам могла да утичем на Путина

Срна
Меркел: Нисам могла да утичем на Путина

БЕРЛИН - Бивши њемачки канцелар Ангела Меркел изјавила је да је жељела да сазове разговоре Европе и руског предсједника Владимира Путина у години прије војног напада на Украјину, али да није било могућности да утиче на руског лидера на крају свог мандата.

Меркелова је рекла "Шпиглу" да су она и француски предсједник Емануел Макрон планирали да организују независни формат за разговоре Путина са Европским савјетом 2021, што је било посљедње љето њеног мандата.

"Али, више нисам имала снагу да то погурам, јер су сви знали: она одлази на јесен", изјавила је Меркелова.

Она се повукла из политике послије 16 година на власти у Њемачкој, након избора у септембру 2021. године и након што је у децембру предала овлаштења Олафу Шолцу из Социјалдемократске уније.

Присјећајући се своје посљедње посјете Москви у августу 2021, Меркелова, која течно говори руски, рекла је "Шпиглу": "Осјећај је био јасан - у смислу политичке моћи, готови сте. За Путина је важна само моћ".

Коментаришући свој одлазак са политичке сцене, она је рекла да је "дошло вријеме за нови приступ" јер њена влада није остварила напредак, не само у Украјини, него и када је ријеч о сукобима у Молдавији, Грузији, Сирији и Либији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана