Меркел: Изазови САД и Европе и Кина и Русија

Танјуг
Меркел: Изазови САД и Европе и Кина и Русија

БЕРЛИН - Њемачка канцеларка Ангела Меркел нагласила је данас важност блиских трансатлантских односа са Сједињеним Државама, за које је рекла да су сада важнији него икад, помињући изазове које представљају снага Кине и агресивност Русије.

Канцеларка је на Берлинској конференцији о будућности трансатлантских веза рекла да постоје многи главни изазови са којима се суочавају САД и Европа, као што су пандемија, климатске промјене и "сигурно и промењена констелација моћи заснована на економској и политичкој снази Кине и дјелимично врло агресивном изгледу Русије", преноси Ројтерс.

Она је, говорећи члановима свог конзервативног блока у Берлину, нагласила да Сједињене Државе јесу и да ће остати најважнији партнер Европе.

Меркелова се често сукобљавала са бившим предсједником Доналдом Трампом по најразличитијим питањима и признала је да то „партнерство током посњедњих неколико година није било толико витално колико је могло бити", наводи агенција.

 Изразила је олакшање због тога што је под предсједником Џоом Бајденом сарадња са САД поново постала ближа и усклађенија, мада је сугерисала да ће бити потребно вријеме да се неке ствари изгладе.

Меркел је додала да се трансатлантска сарадња "вратила на посао", али и да се то разликује од "уобичајеног пословања".

„Јасно ми је и било је јасно и током тежих година да одговоре на заједничке задатке и питања будућности можемо наћи само у ближој сарадњи", поручила је Меркелова.

Она је претходно рекла да би трговински споразум између Сједињених Америчких Држава и Европске уније имао би пуно смисла.

Према њеним ријечима, иако Њемачка није заинтересована за свијет подјељен "на кампове" какав је био у хладном рату, добро је што су САД, "најважнији савезник" Европе, стале уз Европу у ривалству са Кином и Русијом, преноси Ројтерс.

"Одувијек сам подржавала трговински споразум између Сједињених Америчких Држава и Европске уније", рекла је Мерекл.

"Имамо трговинске споразуме са толико свјетских региона. Имало би много смисла развијати такав трговински споразум овде, слично ономе што смо урадили са Канадом", додала је њемачка канцеларка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана