Мекејн у тестаменту: Трамп да не долази на сахрану

Агенције
Мекејн у тестаменту: Трамп да не долази на сахрану

Амерички сенатор Џон Мекејн затражио је у политичком тестаменту да му на сахрани говоре бивши предсједници Барак Обама и Џорџ Буш

Он је такође поручио и да не жели присуство актуелног предсједника Доналда Трампа.

У Вашингтону је чак и смрт политичка ствар, што је сенатор из Аризоне добро разумио, будући да је послао непогрешиву поруку Бијелој кући, након што је и за живота говорио да су Трампово понашање и популистички стил супротни основним вриједностима САД и свјетској улози коју та земља треба да има, пише ЦНН.

Признање Мекејну за његову храброст, част, поштење, карактер и спремност да преиспита своје грешке долазе у вријеме када се Трамп суочава са јавном дебатом о својој личности и понашању.

Прошлонедјељно признање кривице његовог бившег адвоката Мајкла Коена и пресуда бившем шефу кампање продубили су политичку и правну олују која бјесни око Бијеле куће, али нису натјерали многе републиканце да почну да критикују Трампа.

У том контексту, церемоније одавања поште преминулом Мекејну постају више од жаљења за великим политичарем, постају дебата о политичком моралу и принципима који се очекују од јавних личности у већ поларизованој политичкој ери коју је Трамп додатно продубио.

То што је Мекејн изабрао Барака Обаму и Џорџа Буша, због којих никада није ушао у Овалну собу, да одрже говор на његовој сахрани, а Трампу практично забранио долазак, шаље јасну поруку.

С друге стране, у нормалним околностима, од предсједника би се очекивало да у службеном саопштењу ода почаст након смрти тако важне политичке фигуре.

Трамп је само написао твит, и док су чланови његове најближе породице величали Мекејнов карактер и заслуге, он то није учинио.

Вашингтон пост пише да је Трамп одлучио да Бијела кућа не изда саопштење у којем се хвали Мекејнова каријера у Сенату и у војној служби, као и чињеница да је био ратни заробљеник у Вијетнаму и у којем је сенатор означен као херој.

Чињеница да није позван на велики национални догађај који ће окупити политички естаблишмент и свјетску елиту сигурно ће засметати човеку попут Трампа, који воли да прави театар од свог мандата.

Међутим, наводи ЦНН, Трамп можда добије и извјесне политичке поене, будући да постоји база његових посвећених гласача који су на Мекејна гледали као на политичку реликвију, поготово након честих напада на Трампа.

Антагонизам између Трампа и Мекејна на неки начин показује и микрокосмос промјене коју је Трамп идентификовао, а потом и искористио у Републиканској странци.

Када је кандидат Трамп 2015. године рекао да не сматра да је Мекејн херој зато што је у Вијетнаму био заробљен, многи аналитичари предвиђали су да је на тај начин стопирао свој пут ка Бијелој кући. Али чињеница да је Трамп одбио да се извини и чак просперирао била је знак да разумије промјене у Републиканској партији боље него било ко други.

Мекејн је до краја свог живота сматрао да Трамп представља историјску аномалију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана