Медведев објаснио зашто је морао отићи

Срна
Медведев објаснио зашто је морао отићи

Бивши премијер Русије Дмитриј Медведев објаснио је зашто је донијета одлука о оставци владе.

Он је навео да се то десило због потребе да се предсједнику обезбиједи могућност разматрања и доношења одлука у оквиру ажурирања политичког система, без обзира на неке друге факторе, укључујући фактор владе, као и у контексту трајања актуелног састава кабинета.

“Што се тиче питања зашто, истаћи ћу два момента. Прво и основно, што сам рекао када смо се састали са предсједником послије његовог обраћања 15. јануара ове године, да су у обраћању истакнути толико амбициозни задаци за ревидирање политичког система, у извјесној мери, чак и промјена баланса снага у земљи, то се односи и на Владу и на парламент, дјелимично и на предсједника и правосудни систем. Да би се донијеле све ове одлуке, предсједник мора бити апсолутно слободан да их разматра и доноси, не узимајући у обзир никакве друге факторе, укључујући и фактор владе”, објаснио је Медведев у интервјуу за “Први канал”, одговарајући на питање како и зашто је донијета одлука о оставци, преноси Спутњик.

Медведев је истакао да су двије владе које је предводио трајале готово осам година.

“То је огроман период (Медведев је био премијер од 2012. до 2020). У новијој историји Русије ово се десило први пут. Ушао сам, да тако кажем, у историју и совјетског периода, па чак и царства, али искрено речено, нико се није бавио тим питањима тако дуго”, рекао је бивши премијер.

Медведев је истакао да је, све у свему, задовољан радом Владе, узимајући у обзир кризу и санкције.

Бивши премијер је истакао да је кључни задатак нове владе на челу са Михаилом Мишустином раст реалних прихода грађана.

С тим у вези, он је поменуо први талас светске финансијске кризе, када су нагло пале цене енергената, што је, “наравно, одмах погодило буџет и многе програме”. Бивши премијер је истакао да су након поновног уједињења Крима са Русијом услиједиле санкције, које су “прилично болно погодиле економију”, а влада је почела да се бави темом замјене увоза, “јер је читав низ производа одсјечен од Русије”.

“С друге стране, полагали смо наде у замену многих врста робе, хране на нашим полицама, на полицама продавница и једноставно у стварање нових руских производа и робе. То је такође био врло озбиљан и велики посао”, нагласио је Медведев.

Према његовом мишљењу, према оставци владе се треба односити апсолутно спокојно.

“У томе нема ништа необично. То се дешава у цијелом свијету, дешава се и у нашој земљи. Можда то последњих година није било баш уобичајено, али свеједно, то је сасвим обичан догађај”, сматра Медведев.

“А када је предсједник предложио да будем замјеник председника Савјета безбједности Русије, а предсједник по Уставу председава (Саветом безбедности), наравно да сам се сложио, јер ми се чини да је то важан и неопходан посао”, оцијенио је Медведев.

Он је напоменуо да Савјет безбједности припрема “најважније одлуке у области безбједности, обезбјеђивања суверенитета земље за предсједника”.

Оставка руске владе

Влада Русије и премијер Дмитриј Медведев 15. јануара су најавили да подносе оставку, након обраћања предсједника Путина Савезној скупштини, у којој је он изнио низ фундаменталних измјена Устава: тако је Владимир Путин предложио да Државна дума добије право не само да разматра, већ и да одобрава кандидатуру премијера. Неколико сати касније, предсједник је предложио да на челу кабинета Владе буде Михаил Мишустин.

Сљедећег дана парламент је одобрио Мишустина као премијера. За његову кандидатура је гласало 383 посланика, против није био нико, а уздржао се 41 посланик.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана