Медији:Експерти потврдили да је украјински пројектил убио двоје људи у Пољској

Танјуг
Медији:Експерти потврдили да је украјински пројектил убио двоје људи у Пољској

ВАРШАВА - Пољски експерти потврдили су да је украјински пројектил у новембру убио двоје људи у селу на југу Пољске, наводи дневни лист Жечпосполита позивајући се на изворе упознате са истрагом.

Експлозија пројектила у Пољској, која је у НАТО савезу, подстакла је страх да би рат у Украјини могао да прерасте у шири сукоб покретањем уговорне обавезе о међусобној одбрани чланица, али су тада Варшава и Алијанса саопштили да вјерују да је ријеч о украјинском залуталом пројектилу, чиме су умањене бриге због ескалације, преноси Ројтерс.

Извори упознати са истрагом рекли су за Жечпосполита да је Пољска утврдила да је пројектил који је пао у село Пжеводов био ракета противваздушне одбране С 300 5-В-55 испаљена са украјинске територије.

-Ова ракета има домет од 75 до 90 километара. У то вријеме су руски положаји били на мјесту са кога ниједна руска ракета није могла да стигне до Пжеводова - наводи лист цитирајући извор.

Украјина је негирала да је једна од њених ракета пала у Пољску. Лист Жечпосполита додаје да украјинска страна није ставила на располагање никакав доказни материјал пољским истражитељима, наводи Ројтерс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана