Маск објавио доказе да је Твитер штитио Џоа и Хантера Бајдена

Срна
Foto: Танјуг

БИЈЕЉИНА- Нови шеф "Твитера" Илон Маск објавио је доказе да је ова друштвена платформа пред изборе за предсједника САД 2020. године заташкавала доказе о умијешаности Хантера Бајдена, сина тадашњег предсједничког кандидата Џоа Бајдена, у сумњиве послове.

Маск је објавио преписку бившег руководства ове друштвене мреже о томе како спријечити ширење информација нађених на лаптопу Бајденовог сина, које је 2020. објавио "Њујорк пост".

Бомбастична вијест о садржају лаптопа Хантера Бајдена изашла је у октобру 2020. три седмице прије предсједничких избора у САД.

Информације су могле знатно да наштете Џоу Бајдену у трци са тадашњим предсјеником Доналдом Трампом и да доведу до тога да резултати избора буду сасвим другачији.

Али, то се није догодило, јер је вијест о детаљима са лаптопа Хантера Бајдена медијски заташкана.

И оснивач "Фејсбука" Марк Закерберг раније је признао како је та друштвена мрежа ограничавала домете вијести о "лаптопу из пакла", како је популарно назван лаптоп Хантера Бајдена.

Скандал који је могао преокренути резултат америчких избора нагнао је прошлу управу "Твитера" да Бајденов скандал заташка.

Преписка коју је Маск сада објавио доказује, преко објава новинара Мета Таибија, да је "Твитер" радио у сарадњи са тимом тадашњег предсједничког кандидата демократе Џоа Бајдена тако што је уклањао твитове које је Бајден желио да буду избрисани.

Новинар Таиби, како преноси Масков "Твитер", наводи да је тадашње руководство "полако било присиљено да додаје алате за контролу говора који су дизајнирани за борбу против нежељене поште и финансијских превараната".

Бајденов изворни тим је 24. октобра 2020. тражио уклањање пет твитова.

Према наводима Ендрјуа Керија из "Вашингтон фри Бикона", ти су твитови су били или фотографије Хантера Бидена повезане са дрогом или његове порнографске фотографије.

"Твитер" је, како сада открива нови власник Илон Маск, предузео ванредне кораке како би заташкао причу, па је објавио упозорења да би прича "могла бити `несигурна`".

Да би спријечио да компромитирајуће информације и фотографије дођу до шире јавности "Твитер" је блокирао преношење путем директне поруке и то алатом који је био резервисан за блокирање у екстремним случајевима - нпр. за дјечију порнографију.

Након што је "Њујорк пост" објавио информације о Бајденовом сину, Хантеру "Твитер" је цензурисао аутора чланка. Након тога је цензурисан и службени профил листа.

Све то је правдано причом како се "не може допустити дијељење информација којима је извор украдени лаптоп".

Међутим, прича о корупцији Бајденових само се још брже проширила па је подијелио и тадашњи портарол Бијеле куће. "Твитер" је одмах портпаролу закључао службени профил и запријетио да ће остати закључан ако не одустане од дијељења информације.

"Твитер" је исто направио чак и са службеним профилом Републиканске странке те је уклонио и видео на профилу тадашњег предсједника Доналда Трампа који је говорио о "случају Бајден".

У неким мејловима са лаптопа видљиво је како је Хантер Бајден представио свог оца, тадашњег америчког потпредсједника Џоа Бајдена извршном директору украјинске енергетске фирме "Бурисима".

Све се то дешавало мање од годину дана прије него што је старији Џо Бајден извршио притисак на владине функционере у Украјини да отпусте тужиоца који је истраживао ту фирму, наводи се у мејловима до којих је дошао "Њујорк пост".

Тај састанак помиње се и у поруци захвалности коју је Вадим Пожарски, савјетник одбора контроверзне фирме "Бурисима", послао Хантеру Бидену 17. априла 2015, отприлике годину дана након што се Хантер придружио одбору "Бурисиме" са пријављеном платом од 50.000 долара мјесечно.

Ова размјена порука у директној је супротности са тврдњом тада предсједничког кандидата, а данас предједника САД Џоа Бајдена да "никада није разговарао са сином Хантером о пословима у иностранству".

Остали материјали извучени из лаптопа укључују 12-минутни видеозапис који приказује Хантерово признање да се бори са зависношћу од наркотика, затим се види ако пуши "крек" те судјелује у сексуалном чину с неидентификовном женом, као и бројне друге сексуално експлицитне слике. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана