Маск испунио обећање, спровео анкету о Асанжу и Сноудену

Срна
Маск испунио обећање, спровео анкету о Асанжу и Сноудену

САКРАМЕНТО - Власник "Твитера" Илон Маск је на свом налогу на тој друштвеној мрежи објавио да је испунио обећање и да је обавио анкету о томе да ли оснивач "Викиликса" Џулијан Асанж и бивши службеник америчке Агенције за државну безбједност (НСА) Едвард Сноуден треба да буду ослобођени оптужби.

Маск је истакао да он тиме не изражава своје мишљење већ да је само испунио обећање.

Према резултатима анкете, 80,5 одсто испитаних подржава ослобођење оптужби двојице активиста за слободу говора док је 19,5 одсто било против.

Сноуден (39) је побјегао из САД, а у Русији је добио азил након што је 2013. године омогућио увид јавности у обимне домаће и међународне програме надгледања које је вршила америчка НСА, у којој је радио по уговору.

Америчке власти годинама траже да се Сноуден врати у САД и суочи се са суђењем према оптужбама за шпијунажу. Сноуден је недавно добио руски пасош.

Асанжа (51) америчке власти траже према 18 тачака оптужнице, укључујући шпијунажу, након што је "Викиликс" објавио низ повјерљивих докумената америчке војске и дипломатске преписке због чега су, како тврди Вашингтон, угрожени људски животи.
Оснивач "Викиликса" налази се у лондонском затвору Белмарш откако је изведен из Амбасаде Еквадора 2019. године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана