Макрон сазвао хитан састанак владе

Срна
Макрон сазвао хитан састанак владе

ПАРИЗ - Француски предсједник Емануел Макрон позвао је данас министре владе на кризни састанак, уочи планираних штрајкова и демонстрација против пензионе реформе.

Синдикати су позвали сутра на потпуну обуставу рада, десету такву мобилизацију откако су средином јануара почеле демонстрације против контроверзног закона, који укључује подизање старосне границе за одлазак у пензију са 62 на 64 године.

Предсједник Макрон, чији је рејтинг у истраживањима јавног мњења мањи од 30 одсто, рекао је прошле седмице да прихвата "непопуларност" повезану са реформом, коју сматра суштински значајном.

Премијер Француске Елизабет Борн је у међувремену рекла да је она, иако не постоји план да се одустане од закона, спремна за разговоре са синдикатима, пренио је АФП.

"Морамо да пронађемо прави пут. Морамо да се смиримо", изјавила је јуче Борнова.

Она ја за наредне три седмице заказала преговоре са члановима парламентарне опозиције, политичким партијама, локалним властима и синдикатима.

Лоран Бергер, шеф умјереног синдиката ЦФДТ, који је заузео неочекивано тврд став против пензионе реформе, рекао је да ће прихватити понуду разговора, али само ако реформа прво буде "стављена на страну".

Он је позвао владу да смисли "веома велики корак у погледу пензија".

Према париском оператеру јавног превоза РАТП, метро и приградски возови сутра ће саобраћати са кашњењем.

Такође, отприлике једна трећина наставника основних школа саопштила је намјеру да штрајкује.

Комуналне службе које одвозе смеће и даље штрајкују у Паризу, гдје се на улицама нагомилало близу 8.000 тона отпада.

Француска управа за цивилно ваздухопловство поручила је авио-компанијама на париском аеродрому Орли, као и аеродромима у Марсеју, Бордоу и Тулузу, да откажу 20 одсто летова сутра и у сриједу, 29. марта.

Полиција се у међувремену нашла под оштрим критикама због употребе чврсте тактике током недавних демонстрација.

Савјет Европе саопштио је у петак, 24. марта, да мирни демонстранти и новинари морају бити заштићени од полицијског насиља и произвољних хапшења.

У недељу је ИГПН, јединица за унутрашње послове француске полиције, саопштила да је покренула 17 истрага о инцидентима од почетка протеста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана