Макрон поручио европљанима да не буду наивни

Срна
Foto: Танјуг

ПАРИЗ - Европа треба да престане да буде наивна када је ријеч о одбрани својих интереса и да изгради властите војне капацитете, рекао је данас француски предсједник Емануел Макрон након што је Грчка склопила споразум о куповини француских фрегата за око три милијарде евра.

Француска је запала у дубоку дипломатску кризу у односима са САД, Аустралијом и Великом Британијом раније овог мјесеца након трилатералног нуклеарог пакта због којег је Француска остала без уносног уговора о испоруци подморница Канбери.

"Европљани морају да престану да буду наивни. Када смо под притиском сила које повремено заоштравају свој став потребно је да реагујемо и покажемо да имамо снагу и капацитет да се сами бранимо. Без ескалације ствари, али да се заштитимо", изјавио је Макрон на конференцији за новинаре са грчким премијером Кирјакосом Мицотакисом.

Француски предсједник је напоменуо да ово "није алтернатива савезу са САД" нити замјена, већ "преузимање одговорности за европски стуб у НАТО-у и извлачење закључка да Европа има задатак да сама брине о својој заштити".

Према данашњем споразуму, Атина је пристала да купи три фрегате са опцијом куповине и четврте за око три милијарде евра, рекао је Ројтерсу извор из Владе Грчке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана