Лукашенко: Варшава се мијешала у унутрашња питања Минска

Срна
Лукашенко: Варшава се мијешала у унутрашња питања Минска

МИНСК - Предсједник Бјелорусије Александар Лукашенко изјавио је да је од бјелоруског КГБ-а добио извјештаје у којима се наводи да се Пољска мијешала у унутрашња питања Минска у корист опозиције.

Новинска агенција Белта јавила је да је бјелоруски лидер посјетио Болницу број шест у Минску и да је током састанка са представницима клинике прочитао извјештаје специјалних служби, који говоре о ставу западних политичара у вези са догађајима у Бјелорусији и о њиховим плановима за Минск.

Лукашенко је цитирао неколико пољских државника, прије свих премијера Матеуша Моравјецког, који је, наводно, изјавио да је будућност Бјелорусије од велике важности за Варшаву и да територије на западу Бјелорусије историјски припадају Пољској.

“Варшава је предузела бројне конкретне кораке како би помогла покретању револуције у Бјелорусији, финансијском подршком кроз пољске и пољско-америчке програме солидарности са жртвама Лукашенкове власти, позвала је бјелоруске студенте да дођу, олакшавајући им прелаз границе, а пружила је и подршку независним медијима и невладиним организацијама”, цитирао је Лукашенко извјештај КГБ-а.

Лукашенко је нагласио да је Варшава пажљиво посматрала догађаје у Бјелорусији како би изазвала вјештачку кризу у тој земљи, као и то да је Моравјецки истакао да војска и КГБ подржавају бјелоруског предсједника, те да треба “чекати и видјети како ће се ситуација даље развијати”, пренио је ТАСС.

Предсједник Бјелорусије објаснио је да је одлучио да подијели поменуте информације са људима како би народ разумио његове поступке и како би поједине особе размислиле о својим активностима

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана