Лудило око биткоина је било намјештено?

Агенције
Лудило око биткоина је било намјештено?

Професор финансија са универзитета Тексас, Џон Грифин истражио је везу трансакција биткоина с трансакцијама криптовалуте тетхер.

Са тимом је истраживао везу у периодима када је цена биткоина током прошле године расла великом брзином.

Сумње у манипулације цијеном биткоина и повезаност с тетхером појављивале су се на нивоу шпекулација, потврђиване су кроз неке анализе, али ово је први пут да се неко тим проблемом позабавио и са научне стране.

За потребе научног рада тексашки тим финансијских стручњака анализирао је милионе трансакција видљивих у јавном блокчејну и доказао корелацију великих куповина биткоина извршених криптовалутом тетхер, и то у периодима када је пораст цијене биткоина посустајао. Посљедица ових трансакција на неколико свјетских мјењачница доводила је до наставка пораста цијене биткоина, а учинак манипулације је био запањујући. Наиме, мање од 1% времена трговања с тетхером у оваквим ситуацијама "заслужно" је за 50% пораста цијене биткоина те чак за 64% пораста цијене других криптовалута.

Узорци у трговању понављали су се током прошле године и, кажу ови научници, не могу бити објашњени као чиста тржишна потражња, већ имају све карактеристике манипулативног понашања у којем је тетхер послужио да се њиме генерише а потражња за биткоином.

Посебно су значајне биле акције куповања биткоина тетхером око "округлих" цијена биткоина, што је креирало лажне сигнале за куповину или продају које су посматрали остали инвеститори.

Професор Грифин иначе, осим посла на универзитету, води и консултантску компанију која истражује и анализира финансијске преваре, укључујући и оне на тржишту криптовалута. У овом случају изоловани су и неки сумњивци који су можда на поменути начин вјештачки подизали цијене криптовалута. За сада непознати појединци или организације повезују се с мијењачницом Битфинекс, коју води иста екипа која је основала и стартап Тетхер, лансирајући истоимену криптовалуту везану уз амерички долар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана