Лоциран МХ370? “99 одсто вјероватно да се срушио у џунгли”

Агенције
Лоциран МХ370? “99 одсто вјероватно да се срушио у џунгли”

Мјесто пада малезијског авиона МХ370 је са 99 одсто вјероватноће идентификовано у камбоџанској џунгли, тврди истражитељ аматер Данијел Бојер.

Авион компаније “Малезија ерлајнс” нестао је 8. марта 2014. године на лету Куала Лумпур - Пекинг са 239 путника и до сада представља највећу авионску мистерију у историји, пише британски Експрес.

Ипак, Бојер вјерује да је пронашао остатке авиона у Камбоџи помоћу слика са сателита и послао је тим у Камбоџу почетком године, међутим они нису успјели да стигну до тог мјеста.

Ипак и вођа тима вјерује да је 99 одсто вјероватно да се на том удаљеном мјесту налази мјесто пада авиона, а Бојер тврди да то не може да буде ни један други авион до МХ370.

Бојер је рекао да тим није успио да дође до мјеста примјећеног на сателиту, јер није било безбједно, као и да му је речено да би то могао да буде неки други авион, али да камбоџански записи и сателитски снимци показују другачије.

“Када упоредите сателитске снимке “Боинга 777” са аеродромског асфалта и са мјестом судара, боја олупине се савршено слаже, а неки већи дијелови мјеста судара симетрични су “Боингу 777”, рекао је Бојер и додао да се у Камбоџи посљедњи пут авион срушио 2007. године, а да координате мјеста које он има из 2008. године показују да је од тада то мјесто било недирнуто.

“Шта би друго могло да поремети ово мјесто у џунгли удаљено километрима од најближег пута?”, упитао се Бојер.

Он је додао и да је један од чланова тима разговарао са мјештанима у Камбоџи који су се присетили да су видјели авион који се спустио у истом подручју као и мјесто несреће МХ370, а један је запамтио да је видио амблем змајева, сличан логу “Малезија ерлајнса”.

“На основу података које сам сакупио уз помоћ тима за претраживање, сателитских снимака и историјских података о камбоџански познатим падовима авиона, ово је 99 одсто вјероватно да ће бити идентификовано мјесто авионске несреће које је превише удаљено за пјешачење”, верује Бојер.

Малезија чека приједлоге за наставак потраге за авионом

Mалезијска влада је саопштила да је отворена за нове предлоге америчке технолошке фирме Оушн инфинити или других компанија да се настави потрага за авионом на лету 370 Малезија ерлајнса, док породице путника обиљежавају пету годишњицу његовог мистериозног нестанка.

Оушн инфинити  је покренуо потрагу за авионом у јужном дијелу Индијског океана у јануару 2018. године, која је окончана у мају без икаквог закључка о могућем мјесту пада.

Међутим, директор те компаније Оливер Планкет рекао је да се фирма нада да ће наставити потрагу уз помоћ боље технологије коју је добила прошле године.

Компанија Оушн инфинити започела је своју мисију годину дана пошто је званична потрага Малезије, Аустралије и Кине завршена без резултата.

Министар саобраћаја Малезије Ентони Локе рекао је данас новинарима да влада “чека конкретне предлоге (за наставак потраге), нарочито од Оушн инфинитија”.

Авион са 239 путника и чланова посаде нестао је 8. марта 2014. године док је летио из Куала Лумпура за Пекинг.

У извјештају независне истраге, објављеном у јулу, наведени су пропусти у реакцији малезијске владе и није искључена могућност “интервенције треће стране”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана