Лажни џихадисти растјерали туристе у Прагу

Приредио: Борис Ђурић
Лажни џихадисти растјерали туристе у Прагу

Праг - Активисти чешког антиисламског покрета организовали су у центру Прага протест и лажни напад претварајући се да су џихадисти и припадници Исламске државе (ИС), да би указали на своје противљење утицају ислама на чешки начин живота.

Припадници покрета "Не исламу у Чешкој" носили су војне униформе сличне онима које носе џихадисти, лажне пиштоље и махали заставом ИС-а. Они су стигли на један од централних тргова Прага, Трг Старог града, у чудној процесији која је укључивала теренско возило "хамер", камилу и козу.

- Доносимо вам свјетло праве вјере - рекао је њихов лидер Мартин Конвичка који је говорио окупљеним људима обучен као имам.

Туристи и локалци су затим чули лажне пуцње и помислили су да је ријеч о правим. Како многи нису били свјесни да је у питању протест, почели су да бјеже са трга у оближње ресторане и продавнице, а неколико њих је лакше повријеђено.

- Обарали су столице и столове и били су веома преплашени - рекла је конобарица Кристина Винсова. Послије 15 минута, један од туриста који су ушли у ресторан отишао је да види шта се дешава напољу, да би се брзо вратио говорећи да је у питању позоришни перформанс.

Полиција је прекинула протест прије него што су активисти кренули да изведу симулацију јавног погубљења. Портпарол прашке полиције Томас Хулан рекао је да они нису могли забранити протест активиста пошто га је већ била одобрила градска скупштина. Ипак, многим туристима је требало око сат да се смире и разиђу.

- Мислим да је наш перформанс био добар. Циљ нам је био да проузрокујемо шок - рекао је Конвичка, познати активиста који се бори против доласка имиграната.

Чешка, као и друге европске земље, бори се са страхом од исламског тероризма. Случај чешког механичара, који је у јануару ове године покушао да се придружи ИС-у у Сирији, повећао је страх да је исламски радикализам стигао у источну и централну Европу. Те страхове додатно је појачао предсједник Милош Земан који је прошле године упозорио да џихадисти ИС-а морају бити сломљени и рекао Чесима да би било паметно да се наоружају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана