Лажне кинеске вакцине продају се на интернету

Танјуг
Лажне кинеске вакцине продају се на интернету

Дневни лист Ђорнале пише о томе да се на интернету могу наћи лажне кинеске вакцине по цијени од 350 до 1.500 долара и да упозоравају Италијане да је то опасно и забрањено.

Директор царине Марчеко Минена рекао је за лист Стампа да је Италија појачала контролу бродова и авиона, а понајвише електронску трговину.

“Примијетили смо да постоји опасност од дистрибуције кинеске вакцине коју, међутим, нису произвели званични кинески произвођачи и која је дата кинеским грађанима”, наводи Минена.

Генерал Интерпола Јирген Сток изјавио је да је вакцина “течно злато” за црно тржиште. Бизнис инсајдер преноси да се на вебу могу наћи производи који немају везе са кинеском вакцином коју је произвео “Синовак” или “Синопфарм” и да су цијене и десет пута веће од уобичајених у Кини, која се креће од 30 до 60 долара.

У многобројим интервјуима за штампу, Италијан Ђидо Раси, микробиолог који је прије неколико дана напустио мјесто директора ЕМА послије девет година, изјавио је да све те приче о вакцини која функционише 90 одсто или 95 одсто изгледају као нека кладионица.

Једина која ће, како каже, дати заиста зелено свјетло за производњу и дистрибуцију вакцине јесте ЕМА, која у посљедњем моменту може и да блокира до сада пронађене вакцине, како “Фајзерову”, тако и ону из “Модерне” и све остале.

Италијански лист Панорама пише о томе да се већ неколико дана у Италији налази кинеска вакцина против короне и да ју је могуће купити од Кинеза у Риму.

Вакцина која се овдје сматра илегалном јер није прошла тестирања која захтијевају агенције ФДА – Америчка агенција за храну и лијекове и ЕМА – Европска агенција за лијекове.

Предсједник Удружења љекара региона Лацио Антонио Мађи обратио се јавности: “Већ недјељама кружи прича да је могуће купити кинеску вакцину против короне преко интернета или у кинеским четвртима, а причајући са пријатељима и љекарима добио сам и потврду. Чак су ми и представници Кинеза рекли да су им се обратили многи Италијани са жељом да купе вакцину. Кинези који живе овдје враћају се у земљу да би примили другу дозу и послије долазе у Италију у којој ни ФДА ни ЕМА још званично нису одобриле ниједну понуђену вакцину.”

Упозорава Италијане да не купују никакве вакцине под именом веро (како се назива кинеска вакцина) нити спутњик (име руске вакцине) која им се нуди илегално или преко интернета.

Државна царина Италије у сарадњи са Интерполом води акцију сузбијања овог феномена, пише Панорама, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана