Лавров: Украјина да задржи неутралност

Агенције
Лавров: Украјина да задржи неутралност

Москва - Украјина треба да задржи статус неутралности да би се спријечиле додатне подјеле у земљи, сматра руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

"Русија је конзистентно позивала на наставак рада у оквиру процеса из Минска, а кључни дио треба да буду директни контакти Кијева са Доњецком и Луганском у вези са изборима у Донбасу", написао је Лавров у ауторском тексту за магазин "Хорајзонс".

Да би се спријечиле додатне подјеле, од принципијелне важности је да Украјина "сачува свој неблоковски статус", наводи Лавров.

Текст чланка објављен је данас на веб сајту руског Министарства спољних послова, а магазин на енглеском језику издаје Центар за међународне односе и одрживи развој из Београда.

Од када је прошле године збачен украјински предсједник Виктор Јанукович, руководство у Кијеву затражило је придруживање Сјеверноатлантској алијанси, а украјински парламент гласањем је укинуо статус неутралности и подржао приближавање NATO-у.

Лавров је рекао да, упркос сложености ситуације, Москва чврсто вјерује да је могуће постићи мировни споразум у Украјини и да је од виталног значаја свеобухватан национални дијалог.

Он је поновио да покушаји да се изврши притисак на Русију једностраним санкцијама неће промијенити став Москве у вези са оним што је исправно и праведно.

Лавров је оцијенио да су се САД и њихови западни савезници прогласили "побједницима" хладног рата и да су често кршили кључне одредбе међународног права те да покушавају да наметну своју вољу широм свијета.

"Они су од тада наставили злонамјерну праксу подјеле земаља на жпријатељеж и жпротивникеж, док су играли дубиозне геополитичке игре".

Руски званичник је напоменио да су се увјеравања NATO-а дата руководству Совјетског Савеза да се неће ширити на исток показала као празне ријечи, пошто се инфраструктура Алијансе непрестано приближава границама Русије.

Он је рекао да су под окриљем програма Источног партнерства ЕУ учињени покушаји да одређене државе начине лажне изборе и униште своје разноврсне историјске везе са Русијом. /крај/мл

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана