Лавров: Ширење NATO је погубно

Танјуг
Лавров: Ширење NATO је погубно

Москва - Русија има изузетно негативан став према најавама Украјине о могућем ступању у NATO, рекао је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

"Према томе се односимо крајње негативно. Сви схватају погубност даљег ширења NATO-а, чиме се само померају линије подjeле на континенту", рекао је Лавров послије сусрета са генерални секретаром Савјета Европе (СЕ) Торбјерном Јагландом.

"Добро би било да сви разумију, укључујући и Украјину и чланице NATO, да данас Европи нису потребни затворени блокови који покушавају да располуте континент, већ организације типа Савјета Европе, које уједињују и омогућују јединствену моглућност да се живи у јединственом правном простору и функционишу на основу демократског принципа - једна земља, један глас", рекао је он.

Руски министар иностраних послова рекао је да су и Русија и СЕ сложни у мишљењу да политичко рјешење украјинске кризе нема алтернативу.

"Констатовали смо да је неопходно да све стране испуњавају одредбе Протокола из Минска од 5. септембра и Меморандума од 19. септембра", рекао је Лавров и додао да се Москва залаже за успостављање "стабилних контаката Кијева са Доњецком и Луганском, уз узимање у обзир резултата одржаних избора".

Јагланд је, како преноси руска државна агенција, рекао да "није вријеме за подизање нових зидова", већ да "треба обновити преговоре о рјешавању кризе".

"Послије 25 година од пада Берлинског зида, сада није вријеме за подизање нових зидова. Треба да покушавамо да деескалирамо конфликт и обновимо преговоре о рјешењу кризе", рекао је челник СЕ.

Према Јагландовим ријечима, договори из Минска су "једини механизам који треба користити" за тај циљ.

Ово је прва званична посјета Јагланда Русији након реизбора 24. јуна на функцију генералног секретара СЕ са новим петогодишњим мандатом.

Јагланд је данас најавио скоро објављивање извјештаја међународне консултативне групе СЕ о истрази догађаја на кијевском Тргу независности (Мајдану незалежности) од јесени прошле до 21. фебруара ове године, као и да о трагедији у Одеси 2. маја, у којој је погинуло 48 а рањено више од 200 особа.

Јагланд је, како преноси РИА Новости, рекао да СЕ не намјерава за сада да проширује мандат групе за Украјину.

"Знам да се у Украјини десило много других озбиљних ствари, али група има ограничен мандат, зато ће прво завршити своју активност поводом догађаја од протеста на Мајдану до 21. фебруара и оног што се догодило у Одеси", казао је челник СЕ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана