Лавров: Русија би жељела да ЕУ буде равноправан дио мултиполарног свијета

Танјуг
Лавров: Русија би жељела да ЕУ буде равноправан дио мултиполарног свијета

МОСКВА - Русија би жељела да ЕУ буде равноправан дио мултиполарног свијета, али у том случају Унија не би смјела да буде потпуно зависна од САД, изјавио је данас руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

Лавров је, на форуму "Примаков ридингс", рекао да ЕУ још има све могућности да буде равноправан дио мултиполарног свијета, али да би прије тога морала да схвати да не мора стално да повлађује САД. Лавров је оцијенио да Индија, Бразил, земље Персијског залива, као и регионалне организације у Африци и Латинској Америци имају више разлога да буду дио мултиполарног свијета, његов равноправан дио, него ЕУ, пренио је ТАС С.

Лавров је истакао да Европа има интересе који се не поклапају са интересима САД и да Европа не може да брани своје интересе.

Према његовим ријечима, то потврђује посјета француског предсједника Емануела Макрона Вашингтону. Русија ће бити спремна да води озбиљан дијалог са западним земљама када тамо на власт дођу људи који не размишљају ограничено, већ свеобухватно, рекао је Лавров, подсјећајући да је Запад престао да сарађује са Москвом.

Лавров је истакао да Русија ту ситуацију не сматра трагичном, као и да вјерује да је то трагедија за западну цивилизацију, западни систем свјетског поретка који се ослања на принципе глобализације које су поставили Американци.

"Примаков ридингс" је међународни форум стручњака, дипломата и доносилаца одлука посвећен сјећању на руског академика и државника Јевгенија Примакова који је преминуо 2015. године.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана