Лавров: Неки желе да сахране ирански нуклеарни споразум

Танјуг
Лавров: Неки желе да сахране ирански нуклеарни споразум

МОСКВА - Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров оцијенио је данас да су они који желе да сахране ирански нуклеарни споразум укључени у извјесне провокације, јер преговори о обнови тог споразума имају временске оквире.

Лавров је, послије разговораса иранским колегом Мухамедом Џавадом Зарифом, изразио наду да ће здрав разум превладати и да ће Европска унија "спознати своју одговорност за судбину иранског нуклеарног споразума и неће пратити оне који желе да га униште и сахране".

Како је рекао, Русија се нада да ће ирански нуклеарни споразум бити очуван и да ће се САД вратити његовој примјени.

Према ријечима руског министра, Техеран је спреман да одмах крене у том правцу при одговарајућим корацима који се захтијевају од САД, преноси Спутњик.

- Подржавамо преговоре који су тренутно у току на бечкој платфоми о осуђујемо сваки покушај ометања тих важних преговора - додао је Лавров.

Он је истакао да екстериторијалне санкције које уводе Сједињене Америчке Државе и Европска унија против земаља које сарађују са Ираном морају да буду потпуно елиминисане.

Додао је да Москва инсистира на укидању свих америчких санкција уведених против Техерана којима се крши споразум о иранском нуклеарном програму.

Коментаришући санкције које је ЕУ увела против Ирана, министар је рекао да, уколико је та одлука донета у јеку преговора и Бечу, онда то представља грешку гору од злочина.

У Бечу је прошле недеље наставила рад комисија Заједничког свеобухватног акционог плана о иранском нуклеарном програму.

Главна тема била је израда корака који би могли да се предузму за повратак САД у оквире споразума који је напустила 2018. године залагањем претходног председника Доналда Трампа.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана