Лавров: Неће бити обнављања претходних односа са Западом

Агенције
Foto: Агенције

МОСКВА- Неће бити обнављања претходних односа са Западом са којим је сарадња могућа једино заснована на новим принципима, изјавио је данас шеф дипломатије Русије Сергеј Лавров на конференцији за штампу о европској безбjедности, пренио је ТАСС.

Лавров је навео да се НАТО вратио принципима Хладног рата  јер жели да држи Русе ван Европе, а Американце у Европи, и налашава да је цијела Европска унија сада под контролом САД, преносе РИА Новости.

 „Сјећамо се како је настао НАТО: када је први генерални секретар алијансе, господин Исмеј смислио формулу 'Држите Русе подаље од Европе, Американце у Европи, а Нијемце под контролом.' Шта се сада дешава апсолутно значи враћање НАТО-а оним концептуалним приоритетима који су развијени прије 70 година“, рекао је Лавров.

Он је подсјетио и да је бомбардовање Југославије отворило Пандорину кутију и згазило међународно право, преноси Спутњик.

Према његовим ријечима, Запад све више увлачи Украјину у НАТО, "што је била очигледна црвена линија, чега су свјесни већ дуги низ година", преносе РИА Новости.

"Предложили смо да се одустане од ширења НАТО-а и да се договоримо о конкретним безбедносним гаранцијама за Украјину, Русију и ЕУ. Није било дискусије на наш позив на креативан приступ овој ситуацији. Речено нам је само једно: свака земља, прије свега Украјина, има право да уђе у НАТО и нико ту не може ништа да уради“, истакао је Лавров.

Лавров је рекао да Москва није тражила разговоре са Украјином, али је спремна да саслуша другу страну.

 „Стално нас оптужују да тражимо неку врсту преговора да бисмо добили на времену иако ми никада нисмо тражили било какве преговоре, али смо увијек говорили да ако неко има интерес за преговарачко рјешење, спремни смо да саслушамо“, рекао је шеф руског Министарства спољних послова.

Лавров наводи да је шведско предсједавање ОЕБС-ом била "припрема за сахрану" те организације, док је Пољска ове године вриједно радила на "копању гроба ОЕБС-а", преноси ТАСС.

 „Шведска је прошле године била предсједница ОЕБС-а. Већ тада су Швеђани почели отворено да дјелују не као поштени посредници, већ као активни учесници западне политике у ОЕБС-у са циљем да се ОЕБС подреди интересима Сједињених Америчких Држава и Брисела. У ствари, Швеђани су почели да припремају сахрану ОЕБС-а,  а наше комшије Пољаци ове године су вриједно радиле да ископају гроб тој организацији и униште све што је још остало од културе консензуса“, рекао је Лавров.

Лавров је нагласио да ће се Русија борити да осигура да људи који промовишу мизантропску идеологију у Украјини и Европи оду у пензију

Према његовим ријечима, ако европска дипломатија, „помпезно позива на одбрану Украјине“ уз оправдање да „брани европске вриједности“,  „онда не би требало да имамо ништа заједничко са таквом дипломатијом“.

Лавров се дотакао и изјаве папе Фрање о бруталности Чечена, за коју је рекао да је била је нехришћанска и да не помаже ни ауторитету Ватикана ни рјешавању сукоба у Украјини.

Папа је раније у интервјуу за часопис „Америка” рекао да највећу суровост током специјалне операције у Украјини наводно показују војници васпитани ван руске традиције, наводећи као пример Бурјате и Чечене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана