Лавров: Крај унитарне Украјине

Танјуг
Лавров: Крај унитарне Украјине

Москва - Унитарна држава у Украјини је, у суштини, престала да функционише, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

Он сматра да ће без укључивања свих региона Украјине у дијалог, у тој земљи бити тешко очувати јединство и да је федерализација начин на који би се региони осјећали заштићеним.

"Обимна унутарполитичка криза која је избила у Украјини отворено је показала дубоке разлике између југоистока и запада земље у избору правца даљег развоја. То показује да је нестабилан модел државног уређења који је раније одабрао Кијев", рекао је Лавров листу "Аргументи и факти".

Према његовим ријечима, темељи унитарне државе "уздрмани су низом политичких катаклизми, које су више година потресале ту земљу", пренио је Итар-Тас.

Лавров је истакао да је један од главних разлога за такву ситуацију одсуство "уравнотеженог Устава, који би на адекватан начин уважавао интересе свих националних и језичких група, осигуравао права и интересе свих грађана Украјине".

"Разумије се, нико не може да намеће украјинској страни како ће организовати државно устројство. Међутим, Украјинци треба да започни дијалог (...) у ком треба да учествују сви региони и политичке снаге на равноправној основи, са једнаким правима у рјешавању темељних питања", рекао је руски министар иностраних послова.

Москва је, како је истакао, увјерена да без реформисаног Устава "бити тешко сачувати јединство и рјешити неодложне задатке изласка из актеулне тешке кризе".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана