Лагардова мијења дизајн евро новчаница

Танјуг
Foto: Принтскрин

ФРАНКФУРТ- Европска централна банка (ЕЦБ) планира да редизајнира новчанице евра до 2024. године, при чему ће спровести анкету међу европским грађанима од које очекује да ће довести до коначне одлуке о будућем изгледу банкнота.

Процес редизајнирања започеће формирањем фокус група, чији је задатак да прикупе мишљења људи широм еврозоне о могућим лајтмотивима на будућим евро новчаницама, објављено је на званичној интернет стyранинци ЕЦБ-а.

Та група, коју ће чинити по један стручњак из сваке земље-чланице еврозоне, доставиће Управном савјету ЕЦБ листу својих предлога мотива за нове банконоте.

ЕЦБ је већ именовала чланове те саветодавне групе на основу предлога националних централних банака еврозоне, који долазе из различитих области као што су историја, природне и друштвене науке, визуелна умјетност и технологија.

Дизајн постојећих новчаница евра темељи се на историјским „епохама и стиловима“, које симболушу прозори, врата и мостови. „Новчанице евра су ту да остану.

Оне су опипљив и видљив симбол нашег заједништва у Европи, посебно у временима кризе, и још увек постоји велика потражња за њима. После 20 година, време је да преиспитамо изглед наших новчаница како би оне наликовале Европљанима свих узраста и порекла“, рекла је предсједница ЕЦБ Кристин Лагард.

Након приједлога саветодавне групе, ЕЦБ ће позвати јавност да гласа о мотивима који су ушли у ужи избор, расписаће конкурс за дизајн нових новчаница, после чега ће поново бити консултована јавност, како би Управни савјет фонео коначну одлуку.

Најновија студија о платним навикама потрошача у еврозони (СПАЦЕ) показала је да је готовина остала најпопуларније средство плаћања у малопродаји у 2019. години.

Упркос повећању безготовинског начина плаћања током пандемије, настављен је и раст потражње за готовином, што је последица чињенице да се готов новац перцепира као "чувар" вриједности. У оквиру стратегије Кеш 2030, Евросистем предузима конкретне кораке у смислу гарантовања да ће готовина и даље бити доступна и прихватана као средство плаћања у будућности и након могућег покретања дигиталног евра, наводи се у саопштењу ЕЦБ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана