Лагард: Економски поравак од пандемије можда буде одложен

Танјуг
Лагард: Економски поравак од пандемије можда буде одложен

ДАВОС - Предсједница Европске централне банке Кристин Лагард нада се да ће 2021. и даље бити година економског опоравка од пандемије, упркос строгим блокадама и забринутости због појаве нових сојева ковида-19.

- Надамо се да је 2021. још увијек година опоравка, али у двије фазе. Прва фаза је очигледно она која ће и даље бити оптерећена врло високим нивоом неизвјесности - рекла је Лагард на панелу на 51. Свјетског економског форума у Давосу, који се због глобалне здравствене кризе први пут одржава у виртуелном формату од 25-29. јануара.

Еврозона је суочена са растом броја случајева вируса корона, поштравањем мјера ограничења и спорим увођењем вакцина, што наноси додатну економску штету региону, за који се процјењује да је прошле године забиљежио пад већи од 7,0 посто.

Према Лагардовој, садашње економско окружење „тек треба да пређе мост који води до опоравка, а чини се да ће прелазак тог моста бити мало одложен, али не би требало да буде избачен из колосијека", преноси CNBC.

Најновији економски подаци ЕЦБ наговjештавају привредни пад у посqедњем кварталу 2020, што ће, према мишљењу Лагардове, „имати утицај и на први квартал 2021".

Европска централна банка је у децембру процijенила да ће бруто домаћи производ еврозоне у 2021. години износити 3,9 оdсто, а наредне године 2,1 проценат, али те прогнозе у великој мjери зависе од развоја ситуације с пандемијом и од брзине вакцинисања грађана.

Чак и када регион јединствене валуте дође до тачке да економије земаља чланица могу у потпуности да укину рестриктивне мjере, постојаће додатни изазови да се оbeybijedi солидан економски раст.

- Економија о којој говоримо није више она иста - додала је шефица ЕЦБ.

Прошле седмице ЕЦБ је одлучила да задржи на непромијењеном нивоу свој огроман пакет монетарних подстицаја.

Њен пандемијски програм хитне куповине обвезница, који би могао да потраје до марта 2022, износи чак 1,85 билиона евра и има за циљ пружање подршке владама еврозоне с јефитнијим трошковима задуживања.

Каматне стопе Европске централне банке такође су остале на историјски најнижим нивоима како би се додатно подстакло кредитирање у региону.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана