Курди: Одбили смо турску копнену офанзиву

Б92
Курди: Одбили смо турску копнену офанзиву

Дамаск - Курдске снаге кажу да су одбиле турску копнену офанзиву на сјевероистоку Сирије.

Турска је у сриједу бомбардовала циљеве у подручјима која су под контролом Курда, како би отворила пут за инвазију или како званична Анкара каже, како би успоставила успостављање тампон зоне унутар Сирије, наводи агенција.

Турске снаге покушале су у сриједу копнени напад на погранични град Тал Абиад, али су Сиријске демократске снаге - де факто војска аутономне курдске администрације - рекле да су одбиле напад.

Сиријске демократске снаге (СДФ) су у четвртак саопштиле да су се одупрли другом покушају упада у подручје Рас ал Аин, даље на истоку.

Наше снаге "суочиле су се са покушајем теренске инвазије турске окупационе војске на оси Тал Халаф и Алук", наводи се у изјави СДФ-а.

У току су жестоке борбе између турских трупа и бораца сиријских демократских снага у селима на граници између две земље, саопштио је данас курдски званичник.

"Жестоке борбе се настављају док турске снаге покушавају да уђу у села на граници", рекао је Мавран Камишло, портпарол сиријских демократских снага, организације под вођством сиријских Курда, преноси Ројтерс.

Турско министарство одбране саопштило је раније данас да су копнене снаге те земље наставиле да напредују ка курдским борцима на сјеверу Сирије дан након што је Анкара извела прекогранични напад који је добио осуду међународне јавности.

У саопштењу се не износи више детаља, али је Министарство подјелило видео снимак командоса у акцији, пренео је АП.

Турске трупе и њихови сиријски побуњенички савезници ушли су у сриједу на сјевероисток Сирије, чиме је почела турска инвазија.

Раније су турски ратни авиони и артиљерија гађали положаје курдских бораца у прекограничној војној операцији, само неколико дана пошто су се америчке трупе повукле с тог подручја.

Медији извештавају да је током јучерашњег дана страдало 15 цивила.

Турска инвазија наишла је на широке осуде у свету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана