Курц захтијева пасош ЕУ о вакцинацији

Танјуг
Курц захтијева пасош ЕУ о вакцинацији

БЕЧ - Аустријски канцелар Себастијан Курц захтијева од ЕУ увођење европског пасоша о вакцинацији и пријети да ће, ако то не буде усвојено, Аустрија наћи начин за успостављање слободе кретања и путовања.

Он је подсјетио да такав пасош већ има Израел, а да желе да га уведу и неке друге европске земље. Тим пасошем треба да се омогући поново нормалан живот.

Уочи данашњег Самита ЕУ, Курц се ставио на чело оних који подржавају идеје о увођењу пасоша о вакцинацији.

- Желимо што је могуће брже да се вратимо нормалности и максимуму слободе. Све док постоји пандемија и вирус то је могуће само ако будемо имали мјере заштите, да ли кроз вакцинацију или тестове - рекао је Курц новинарима.

Он је истакао да је, због тога, потребан европски пасош о вакцинацији који ће омогућити слободно путовање, а тако и одмор.

Курц је најавио да ће са том иницијативом иступити на Самиту ЕУ и додао да има многе савезнике, прије свега туристичке земље као што су Грчка, Кипар или Малта, али да и Шпанија, Хрватска и Словачка желе овакав сертификат о вакцинацији.

На другој страни Њемачка, Белгија и Холандија, али и Француска не желе брзе одлуке с тим у вези, а министар за европска питања Аустрије Каролине Едштадлер пренијела је да је то видјела приликом недавне посјете Паризу када је њено залагање за пасош о вакцинацији наишло на "затворена врата".

Курц каже да види шансу на постизање европског договора, а уколико до тога не дође, поручио је да ће Аустрија самостално осигурати слободу кретања и путовања бројним билатералним споразумима, али само са земљама које то желе.

- До љета биће нам потребан пасош о вакцинацији - истакао је Курц.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана