Курц: Нисам рекао да је откључавање 8. фебруара

Танјуг
Курц: Нисам рекао да је откључавање 8. фебруара

БЕЧ - Аустријски канцелар Себастијан Курц каже да није ниједног тренутка тврдио, као што су медији пренијели, да ће мјере закључавања бити оконачане 8. фебруара, јер је за то неопходно да се постигне конкретни циљ.

"Сви су писали да ће мјере закључавања трајати до 8. фебруара, али ја то нисам тако рекао. Био сам пажљив и казао сам да ћемо недјељно анализирати стање, и да се надам да ће, из данашњег угла, бити могуће отварање 8.фебруара", објаснио је Курц у интервјуу телевизији "Ое24".

Он је истакао да је влада поставила циљ да до почетка фебраура број новозаражених дневно смањи на испод 700.

"У идеалном случају би имали могућност да покренемо кораке откључавања 8.фебруара. Да ли то можемо гарантовати? Не", подвукао је Курц.

Пуно тога, наглашава зависи и од вакцина.

Када ће, након медицинског особља и особа старијих од 80 година, становништво изнад 60 година моћи да се вакцинише, зависи од одобрења вакцине Астра Зенека.

Прве двије групе, према његовим ријечима, могу тренутно бити вакцинисане актуелно расположивим цепивима компанија Бионтек-Фајзер и Модерна.

За "млађе сениоре", каже, потрено је преко ЕУ наручених два милиона доза Астра Зенека вакцине.

"Када та група грађана буде вакцинисана, и када отопли ситуација се мијења. Увјерен сам да ће ситуација у априлу и мају бити комплетно другачија од актуелног стања. Али сам исто тако сигуран да ће фебруар и март бити изазовни мјесеци", нагласио је Курц.

Он је, везано за угоститељство и туризам казао да оптимисти кажу да ће моћи да отворе у марту, а песимисти тек око католичког Ускрса.

"Ја сам најавио да ћемо средином фебруара анализирати ситуацију и казао сам да сигурно неће моћи отворити током фебруара", поручио је Курц угоститељима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана