Курц: Не желим болесну идеологију талибана у Европи

Танјуг
Foto: ГС

БЕРЛИН- Аустријски канцелар Себастијан Курц истакао је да не жели да увезе у Европу, како је рекао, болесну идеологију талибанских фанатика.

 Курц је, у интервјуу немачком дневнику „Билд", рекао да је лично забринут због повлачења међународних снага из Авганистана.

О фанатизму талибана казао је да управо не жели да се увози та „болесна идеологија" у Европу. „Сигурно ћемо наставити да протјерујемо у Авганистан.

Проблеми Авганистана не могу се решити тиме што ће Немачка и Аустрија, као 2015. примити масовно људе", истакао је Курц. Он је нагласио да се ситуација у тим земљама мора побољшати. „Ако људи морају да бјеже онда сматрам да су сусједне државе, Турска или безбједни дјелови Авганистана, дефинитивно права мјеста гдје људи могу да оду умјесто да крену ка Њемачкој, Аустрији или Шведској", објаснио је он.

Рекао је да је право на азил било замишљено као право за појединце и то ако некога гоне из политичких или вјерских разлога. „Право на азил није било замишљено да цијеле земље ии регионе крену на пут и онда у Европи бирају и кажу желим управо у Њемачку.

"То није у духу оних који су замислили право на азил", рекао је он. Курц је казао да је већ велики проблем када неко илегално уз помоћ кријумчара људи дође у Грчку и додао да је због тога срећан што се став у Европи, с тим у вези, промјенио. „Види се то и у Њемачкој гдЈе нико више, од канцеларке Ангеле Меркел па на даље не говори „молим вас крените на пут, бићете примљени у Њемачкој, већ се упућују супротни сигнали", указао је он.

Говорећи о исламизму објаснио је да се у међувремену свуда спознало да је масивни талас миграната из других култура, који су дјелимично или потпуно необразовани, изазвао масивне проблеме у Европи.

Указао је и на проблем криминала, подсећајући да је пре пад недјеља у Аустрији једна 13-годишња дјевојчица од стране више авганистанских младића дрогирана, силована и убијена. „Такву бруталност у прошлости нисмо имали", рекао је Курц указујући да бројке јасно говоре о том проблему.

Он је нагласио да је тачно да западне земље имају проблем са људима који долазе из Авганистана, Чеченије, и других дјелова свијета из потпуно других култура и система.

Такође је подсјетио да је мигрантским таласима у посљедњих пар година увежен, у већем обиму, антисемитизам у Европу. „Дошли су људи који су јасно хомофоби и који не поштују права жена", закључио је он.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана