Куба отвара пут геј браковима

Танјуг
Foto: flickr.com

ХАВАНА - Куба је објавила дуго чекани нацрт породичног закона, којим би се отворила врата геј браковима, уколико буде усвојен, што су активисти ЛГБТ популације поздравили, али су остали уздржани да ли ће се закон имплементирати.

Нови закон дефинише брак као „добровољну заједницу двије особе“, без навођења пола, у односу на садашњу дефиницију у којој се наглашава да је у питању „заједница мушкарца и жене“, пренио је Ројтерс.

Нацрт мора да прође јавну расправу, а онда би могао да буде измијењен и допуњен како би се узела у обзир мишљења грађана пре изласка на референдум.

Активисти се плаше да би комисија која је задужена за расправу могла да попусти под притиском религиозних група и оних који се залажу за традиционалну културу мачизма.

Они додају да влада није требало да закаже референдум о основним људским правима, док влада одговара да жели да гради, а не да присиљава прихватање промјена.

Куба, која је слала гејеве у радне логоре након љевичарске револуције 1959. године, направила је значајне помаке по питању ЛГБТ права у периоду између 2000. и послије 2010. године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана