Кримска епархија против независности УПЦ

Танјуг
Foto: Aгенције

КИЈЕВ - Симферопољска и кримска епархија Украјинске православне цркве (УПЦ) одбила је да на Сабору гласа за независност од Руске православне цркве.

„Симферопољска и кримска епархија остаје под омофором Његове Светости Патријарха московског и цијеле Русије“, саопштила је данас прес-служба те епархије, преноси Интерфакс.

У саопштењу се истиче да је делегација Симферопољске и кримске епархије једногласно гласала против усвајања одлуке Сабора и предложених измјена и допуна повеље УПЦ, према којима она постаје независна.

Додаје се да је митрополит симферопољски и кримски Лазар скренуо пажњу члановима Сабора да је тренутни канонски статус УПЦ као самоуправног дијела Руске православне цркве оптималан.

Сабор УПЦ, који је одржан дан раније у Кијеву, изразио је неслагање са ставом патријарха Кирила у вези са ратним дејствима у Украјини и усвојио измјене и допуне повеље УПЦ, које значе њену потпуну независност.

Касније се испоставило да ове промјене неће утицати на све епархије УПЦ, а посебно неће имати значаја за Доњецку епархију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана