Корона се распламсала у Сјеверној Кореји, више од милион заражених

Nezavisne
Foto: Ilustracija

ПЈОНГЈАНГ - Сјевернокорејски челник Ким Џонг Ун наредио је војсци да стабилизује дистрибуцију лијекова за ковид-19 у главном граду Пјонгјангу у борби против првог потврђеног избијања болести у земљи, објавили су државни медији.

Прошле седмице донио је прво признање Сјеверне Кореје о "експлозивној" епидемији, након што је више од двије године тврдила да код њих нема зараза. Стручњаци упозоравају да би то могло изазвати бројне проблеме у земљи с ограниченим медицинским залихама и без програма вакцинације.

Лијекови које је набавила држава нису стизали до људи на правовремен и тачан начин, рекао је Ким на хитном састанку Политбироа у недјељу, прије него што је посјетио апотеке у главном граду, објавила је државна новинска агенција КЦНА.

Ким је наредио хитно распоређивање “моћних војних снага” како би се “стабилизовало снабдијевање лијековима у граду Пјонгјанг”.

Иако су власти наредиле расподјелу националних резерви лијекова, апотеке нису биле добро опремљене за несметано обављање својих функција.

Ким је критиковао и "неодговоран" однос према раду, организацију и извођење од стране Владе и јавног здравства, додаје се.

Сусједна Јужна Кореја неће штедити напоре како би помогла Сјеверу у борби против епидемије, рекао је предсједник Јун Сук-Јеол у парламенту у понедјељак, рекавши да је спремна пружити цјепива против ковид-19 и другу медицинску подршку ако се Пјонгјанг сложи.

Број заражених ковид-19 у Сјеверној Кореји износио је 1.213.550, са 50 смртних случајева до недјеље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана