Консензус о заједничком наступу Г7 према “Неправедно ниским цијенама робе из Кине”

Срна
Консензус о заједничком наступу Г7 према “Неправедно ниским цијенама робе из Кине”

ЛОНДОН - Лидери седам најбогатијих земаља свијета Г7 постигли су данас консензус на самиту у Енглеској о потреби да се заједнички наступи према “неправедно ниским цијенама извозне робе из Кине”, као и према “злоупотреби људских права”, рекао је високи званичник администрације америчког предсједника Џозефа Бајдена.

“Рекао бих да је било једногласности у погледу спремности да се скрене пажња на злоупотребу људских права и кршења основних слобода”, рекао је неименовани званичник.

Према његовим ријечима, Г7 је далеко одмакао у односу на прије три године када у завршној изјави Кина није била ни споменута, преноси Ројтерс.

Према правилима Свјетске трговинске организације, означавање Кине “нетржишном привредом” омогућује њеним трговинским партнерима, укључујући САД, да користе посебан оквир како би утврдили извози ли Кина робу по непоштено ниским цијенама и ако је то случај, да уведу додатне противдампиншке царине, преносе медији.

Кина посредством иницијативе “Један појас један пут” финансира изградњу жељезница, путева и лука у многим земљама, али је због тога и предмет великих критика јер неке од њих гура у велике дугове.

У изјави са самита у Корнвелу, челници Г7 наводе да ће понудити транспарентно партнерство високих стандарда утемељено на вриједностима.

Појединости о томе како ће тај план бити финансиран нису јасне.

Њемачки канцелар Ангела Меркел рекла је да још нису у фази да то могу објавити.

САД посебно критикује кинеску тзв. “дужничку демократију”.

Челници Г7, седам најбогатијих земаља свијета, подржали су и нови план за заустављање будућих пандемија, а мјере укључују скраћивање времена потребног за развој и лиценцирање вакцина и лијекова за ковид 19 на испод 100 дана.

План ће бити објављен сутра, заједно са завршном изјавом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана