Кон: Бржа вакцинација "заштитна баријера" од новог соја вируса корона

Танјуг
Кон: Бржа вакцинација "заштитна баријера" од новог соја вируса корона

БЕОГРАД - Није искључено да нови сој вируса корона који се појавио на Западу дође и код нас, зато ће заштита од новог соја зависити од наше брзине спровођења вакцинације, изјавио је данас епидемиолог Предраг Кон.

Истиче да ће већа имунизација дати и бољи колективни имунитет, који, додаје Кон, уколико дође нови сој у Србију бити "већа заштитна баријера".

-  Ми се налазимо у некој силазној путањи када је реч о бројкама новозаражених, то је све ниже и ниже. Међутим, ако се појаве сојеви са Запада, тешко је веровати да ће другачије бити него код њих. Зато ће заштита од новог соја зависити од брзине имунизације - рекао је Кон за ТВ Пинк.

Указује да, без обзира на падање броја новозаражених, још увек има много пацијената на интензивној њези и респираторима.

- Због тога не можемо још да кажемо да смо у сигурној ситуацији, прави термин за тренутну ситуацију је неповољна, можда несигурна и нестабилна - навео је Кон.

Истиче да се непрекидно појављују новообољели, а треба сачекати, додаје, како ће се епидемилошка ситуација одвијати након почетка школске године и Светог Јована.

Кон каже да због тога тренутне мере морају остати на снази, јер би, истиче, свако попуштање мјера значило нагли скок броја заражених.

Додаје и да упркос вакцинацији, морамо наставити да носимо маске, чак и они који су вакцинисани, јер у нашој популацији, објашњава, још увијек има осјетљивих.

Маске ћемо, каже, скинути када се подигне колективни имунитет и смањи број новозаражених на двоцифрени број.

Говорећи о вакцинама, Кон наводи да је Фајзерова вакцина добила трајну дозволу, да се очекује да ускоро и Спутњик V добије трајну, док се за кинеску очекује најпре добије привремену, а касније трајну од наше Агенције за лекове и медицинска средства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана