Комесарка ЕУ: Нећемо враћати мигранте у Србију

Танјуг
Комесарка ЕУ: Нећемо враћати мигранте у Србију

БЕОГРАД - Европска унија не враћа илегалне мигранте у њихове земље поријекла у оном броју колико би то могла на основу одбијених захтјева за азил, али нема у плану да их шаље у Србију, изјавила је данас Илва Јохансон, комесарка за унутрашње послове и миграције ЕУ.

Напротив, како је рекла за РТС, циљ ЕУ је да Србији помогне да се илегални прилив људи смањи.

Упитана колико има истине у томе да ЕУ планира да дислоцира већину миграната и избјеглица из тамошњих кампова у Србију, Јохансонова одговара: “У томе нема нимало истине, нема погрешније ствари од тога. Оно што ми треба да радимо је да заједнички управљамо миграцијама”.

“Ја сам овдје да у томе помогнем, да утврдимо којим путевима мигранти стижу у Србију, како бисмо радили и са тим државама. И да бисмо видјели шта можемо да урадимо на повратку оних који немају услове да остану”, рекла је она.

Како је објаснила, два и по милиона евра подршке коју је ЕУ додијелила Србији је подршка подршка за мигранте који су већ овдје, да се њима помогне, како би, рецимо, могли да се школују, да буду дио друштва.

“И ја мислим да је фер да подржимо Србију у томе. Али то није једина подршка коју пружамо. Ми помажемо и земљама које су на путу којим мигранту долазе до Србије, као што гледамо како да помогнемо онима који треба да се врате у своју матичну земљу.

Јохансонова је истакла да је Србија веома поуздан партнер када се говори о миграцијама, да има трезвен и реалан приступ том питању.

“Миграције нису нешто чега се треба плашити, али се миграцијама мора управљати. И нико то не може да ради самостално јер су миграције по дефиницији прекограничне. Зато морамо да радимо заједно. Европска унија и Србија, али и друге државе које се налазе на мигрантском путу”, рекла је европска комесарка.

Током боравка у Београду комесарка ЕУ састала се с предсједником Србије Александром Вучићем и присуствовала потписивању Уговора о подршци Европске уније у управљању миграцијама - Друга фаза унапређења прихватних капацитета, услуга заштите и приступа образовању.

Такође је обишла мигрантске кампове у Обреновцу и Димитровграду и са министром унутрашњих послова Александром Вулином договорила заједнички рад српске полиције и Фронтекса на границама Србије.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана