Колико је опасно небо изнад Сирије?

Агенције
Колико је опасно небо изнад Сирије?

Протеклих недјеља сва пажња је усмјерена на небо изнад Сирије, које представља потенцијално мјесто за ескалацију сукоба између Русије и Запада, пише CNN.

Генрални секретар NATO-а Јенс Столтенберг упозорио је Русију да ситуацију схвати озбиљно и одговорио тиме што је повећао снаге NATO-а, укључујући и оне у Турској.

"NATO је спреман и може да брани своје савезнике, укључујујући и Турску од било каквих претњи... У Сирији имамо проблем са ескалацијом руских војних активности. Ово се посебно односи да недавни улазак руског ваздухопловства у ваздушни простор NATO-а", рекао је Столтенберг.

На почетку рата, војно ваздухопловство Сирије успијело је да искористи своју надмоћ како би бомбардовало побуњеничке положаје, али су различити догађаји утицали на статус сиријске војске и руске интервенције која је постала важна за Асадов режим, наводи CNN.

Прво, рат је, како се наводи, премјештен у урбане дијелове гдје је тешко направити било какве тактичке акције, али и даље није ријетко да сиријски хеликоптери испусте барел бомбе. Друго, већина сиријских ваздушних база и за авионе и за хеликоптере је уништена, што је имало највећи утицај на Асадове снаге.

САД и савезници су почели са бомбардовањем овог региона у августу 2014. године. Са САД у коалицији су и Бахреин, Јордан, Катар, Саудијска Арабија, Уједињени Арапски Емирати и Велика Британија. Друге земље, као што су Француска и Турска, такође нападају Исламску државу, али изван званичне коалиције, док су Холандија и Аустралија своје акције усмјериле на Ирак.

Са толико актера у Сирији, као што су Иран, Турска, коалиција предвођена САД, а сада и Русија, поставља се питање комуникације, пише CNN.

У децембру 2014. ирачке шиа снаге објавиле су информацију да САД и Иран воде разговоре о томе како да се организују и одговоре да пријетње ИД у Багдаду и другим ирачким градовима.

За Иран, руска интевенција је добродошла.

Иран је саопштио да се спрема за копнену офанзиву над Хезболахом, тако да би Руси овоме помагали из ваздуха, наводи CNN.

Званичници САД остали су затечени због мањка комуникације са Москвом, те наводе да су им Руси дали упозорење само сат прије првог напада руских снага у Сирији.

Међутим, руски улазак у турски ваздушни простор, за који Руси кажу да је био случајан, а NATO га третира као непријатељски акт, знатно је повећао улог.

Турска је већ свијесна чињенице да, упркос Ердогановој посјети Москви у септембру, није било индиција да ће Русија почети ваздушне нападе.

Ердоган је због тих догађаја навео да "било какав напад на Турску значи напад на NATO".

У међувремену, Пентагон је саопштио да је преусмјерио двија своја авиона изнад Сирије како би избјегли контакт са руским летјелицама.

САД и Русија почели су преговоре о "безбједности узајамних летова", али још није постигнут никакав договор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана