Kолапс у Њемачкој, сви на ногама

Танјуг
Kолапс у Њемачкој, сви на ногама

Берлин - Једнонедјељни штрајк њемачких машиновођа, најдужи у историји њемачке железнице, изазвао је данас саобраћајни колапс широм земље.

Сијевнула су и озбиљна упозорења и политичара и привредника да би штета, према првим процјенама, могла бити око 750 милиона евра.

То би, како је упозорено, утицало и на смањење раста њемачког бруто домаћег производа у другом кварталу ове године за око 0,1 одсто, преносе њемачки медији.

Укупно гледано, штрајк машиновођа, осми у посњедњих 10 мјесеци, неће промјенити позитивна коњунктурна очекивања, кажу економисти, а политичари од синдиката машиновођа GDL, али и од “Дојче бана”, захтјевају разум и постизање договора у сукобу због услова рада и зарада.

Прије него што се крене у штрајк, стране међусобно морају разговарати, као одрасли људи, рекао је замјеник шефа посланичког клуба демохришћана у Бундестагу Михаел Фукс и упозорио да сукоб има нову димензију - један синдикални шеф игра мачке и миша са стотинама хиљада путника у жељезници.

Генерални секретар привредног савјета Хришћанско-демократске уније Волфганг Штајгер захтјевао је да актуелни министар рада Андреа Налес што брже омогући принудно рјешавање конфликта.

Ако један мали синдикат цијелу земљу уцјењује, онда би принудно поравнање морало да буде уведено у радно право, рекао је Штајгер, преносе њемачки медији.

Њемачка жељезница “Дојче бан”, која дневно превезе око 5,5 милиона људи и има 300.000 запослених и синдикат машиновођа GDL већ мjесецима су, наиме, у свађи око тарифе, а и посљедња понуда послодавца није прихваћена.

Послодавац је, наиме, понудио машиновођама да се зараде од 1. јула у два корака повећају за укупно 4,7 процената и да се при томе још једном исплати по 1.000 евра, али синдикат тражи повећање зарада од пет одсто и један сат мање рада током седмице и да се, при томе, и машиновођама на локомотивама за маневрисање да исти статус као и осталим машиновођама.

Тачан обим штрајка још није могугуће процентити, а путници од ноћас у два сата до недјеље морају рачунати на кашњења, гужвама, нервозом и двапут већи број људи у возовима, преносе њемачки медији.

Политичари на овај штрајк реагују веома озбиљно.

Њемачки министар привреде и вицеканцелар Зигмар Габријел озбиљно је упозорио на посљедице штрајка по њемачку привреду и захтјевао разумно понашање.

Габријел је за таблоид “Билд” рекао да ће овај штрајк тешко погодити путнике, али такође и “Дојче бан” и цјелокупну њемачку привреду и захтјевао озбиљне преговоре, умјесто паралисања Њемачке.

Савез њемачких службеника, чији је члан синдикат машиновођа, позвао је на постизање договора у преговорима о тарифи, али и на увођење арбитра, уколико овај штрајк не буде водио ка резултату у преговорима.

Њемачке машиновође, запослене у државној железници “Дојче бан”, почеле су јуче у 15 сати штрајк у теретном, а данас у два сата у путничком саобраћају, који ће трајати до 10. маја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана