Које вакцине тренутно пролазе кроз клиничка испитивања?

Танјуг
Које вакцине тренутно пролазе кроз клиничка испитивања?

ЊУЈОРК - У свијету је до данас регистрирано неколико вакцина које већина држава свијета употребљава у борби против коронавируса, али осим њих, тренутно постоји низ оних које тек треба да добију одобрење за употребу.

Према званичним подацима Свјетске здравствене организације (СЗО) и Гавија, тренутно 182 вакцине пролазе кроз лабораторијска испитивања као и тестирања над животињама.

Број оних које су прошле кроз почетна лабораторијска испитивања знатно је мањи и, према подацима СЗО, на овим испитивањима се тренутно налази укупно 76 вакцина.

Иако званично постоје три фазе клиничких испитивања, на страници Гавија могу се пронаћи и вакцине које тренутно пролазе прелазне фазе између клиничких тестирања, преноси klix.ba.

Тренутно се у овој фази тестирања налази укупно 25 вакцина. Према званичним подацима, највећи број вакцина у овој фази имају лабораторије из САД-а, укупно пет вакцина. Од овог броја четири вакцине спадају у аденовирусне, с тим што постоје одређене разлике у начину на који лабораторије сматрају да се ове вакцине морају користити.

Нарочито су интересантна разматрања компаније Алтимуне, која за разлику од осталих настоји произвести “вакцину” у облику спреја. Фаза 1 клиничког тестирања ове вакцине започела је у децембру 2020. године. Такође, од осталих у овој фази издваја се и компанија Ваџарт која настоји да произведе вакцину која ће имати оралну употребу.

Од осталих земаља, Фазу 1 пролазе вакцине од Канаде па све до Аустралије, а вриједи издвојити покушаје Ирана који тренутно ради на тестирању двије вакцине, као и Турске која је већ најавила улазак у другу фазу тестирања вакцине која се тестира на Ерчијс универзитету.

Поред тога, у Лондону прву фазу тестирања пролази и вакцина угледног Империал Колеџа у Лондону, који развија вакцину на бази РНА технологије. Истраживачи су за овај програм добили 41 милион фунти од британске владе.

У јануару су из овог института обавестили јавност како у овом тренутку вакцина неће пролазити класична испитивања те ће фокус програма у 2021. години бити на побољшању ефикасности одговора вакцине на развијање нових мутација коронавируса.

Прелазна фаза из првог дела клиничких тестирања (1/2) и друга фаза тестирања тренутно представљају и најбројнију категорију када је ријеч о тестирању вакцина. Ову фазу тестирања, која обухвата и много већи број добровољаца, тренутно пролази 30 потенцијалних вакцина против коронавируса.

Највећи број вакцина у прелазној фази тренутно има Јужна Кореја која тестира четири вакцине. Такођер, у овој фази налазе се и вакцине европских лабораторија и компанија. Ту спадају Валнева из Француске, чији су представници већ раније нагласили како очекују одобрење вакцине током 2021. године, вакцине италијанске компаније Такис и холандска вакцина која се тестира на Универзитету у Гронингену.

У овим фазама тестирања налазе се и три вакцине на којима тренутно раде лабораторије на Куби. Прва кубанска вакцина у овој фази јесте “Мамбиса”, коју кубанске лабораторије настоје тестирати у облику спреја за нос који ће садржавати делове протеина коронавируса, али и протеин хепатитиса Б који би такође требало да стимулише одговор имуног система.

Друга кубанска вакцина “Абдала” такође је успјешно прошла прву фазу тестирања те је најављен почетак тестирања у другој фази.

У другу фазу тестирања званично је ушло пет вакцина. Једна од њих је кубанска “Соберана 2” која се у овој фази налази још од децембра 2020. године. Кубански научници изјавили су да је вакцина до сад показала изузетно добре резултате у тестирањима те су најавили како ће трећа фаза тестирања бити обављена током 2021. године у Ирану.

У прелазној категорији према трећој фази тестирања, према подацима СЗО, тренутно се налази пет вакцина, а од тог броја две вакцине се тренутно тестирају у САД.

У овој фази налази се и вакцина компаније Медикаго чије финансирање подржава и међународна дуванска компанија Филип Морис.

Трећу, односно четврту фазу тестирања тренутно пролази укупно 16 вакцина од којих је 12 већ одобрено за употребу. Највећи број вакцина које се тренутно налазе у трећој фази има Кина, која поред Синоваца тестира још пет потенцијалних вакцина против корона вируса.

Четврта фаза тестирања заправо представља дио провере вакцине и њеног учинка након што је званично одобрена за употребу.

Ову фазу, према подацима СЗО, тренутно пролазе Модерна, АстраЗенеца, Фајзер и Синовац, компаније чије се вакцине највише и користе у програмима имунизације.

Такође, треба нагласити да су до сада кроз три фазе тестирања укупно одбачене само три вакцине од којих двије нису прошле прву фазу тестирања, док је трећа неодобрена вакцина свој пут окончала у другој фази тестирања.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана