Кога се САД највише плаши?

Агенције
Кога се САД највише плаши?

Исламска држава ипак није терористичка организација које се Сједињене Државе највише плаше, лидерско мјесто у том "такмичењу" заузима насљедница Ал Каиде.

Терористички напад на Њујорк и Вашингтон је тада 19-годишњег Мусина ал Фадлија мотивисао да 13 година касније оформи Корасан, сопствену терористичку организацију, која дјелује у Сирији, али нема намјеру да се упушта у сукобе са режимом Башара ал Асада.

Амерички званичници су новинарима АП рекли да Коросан чине држављани Пакистана, Јемена и Авганистана, а регрутују и држављане западних земаља преко којих желе да уносе експлозивне направе у авионе, што је посебно проблематично за владу САД.

У Вол Стрит Џурналу се протеклих дана писало о томе да Корасан представља много већу претњу за Сједињене Америчке Државе и Европу од Исламске државе, која жели калифат и регионалну контролу, док Коросан на уму има терористичке акције.

Посебна опасност што се тиче Корасана је то што није у толикој мјери представљена у јавности, није познато колико чланова има нити колико дуго постоји, ради у строгој тајности за разлику од ИД који све своје поступке медијски промовише.

Ипак, јасно је да је Корасан "потомак" Ал Каиде, а Стејт дипартмент је у једном од саопштења прије неколико година истакао да се борци Ал Каиде послије смрти Осаме бин Ладена поново групишу у нову организацију.

Такође, у прилог томе иду и сазнања да је вођа Корасана у тинејџерским данима радио као тјелохранитељ у врховном штабу Ал Каиде, те да је учествовао у борбама у Чеченији против руске војске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана