Ко су Грађани Рајха, десничари који су планирали пуч у Њемачкој

ГС
Foto: Танјуг

БЕРЛИН - У Њемачкој је данас ухапшено 25 особа, припадника и симпатизера терористичке организације Грађани Рајха (Reichsbürger) због сумње да су планирали државни удар.

Поставља се питање ко су тзв. Грађани Рајха?

"Грађани Рајха" не признају Савезну Републику Њемачку, сматрају да је она и даље окупирана,за њих су још увијек на снази границе Њемачког Рајха из 1937. Они се либе ни употребе насиља.

У складу са тим не признају законе, државне службе и судове, као ни званичне документе. Ријеч је о мањим групама и појединцима, прије свега у Бранденбургу, Мекленбургу-Предњој Померанији и Баварској.

Они одбијају да држави плаћају порез и формирају своја мала "државна подручја" која називају "Други њемачки рајх", "Слободна држава Пруска" или "Кнежевина Германија". Чак штампају и своје пасоше и возачке дозволе. На својим интернет-страницама најављују наставак "борбе против Савезне Републике Њемачке".

И други њемачки медији својевремено су писали да је неформална група истомишљеника, почела као секташка, али безопасна варијанта теортетичара завјере, мутирало у у језгро десничарског терористичког удружења. Међутим, њемачка тајна служба упозорава годинама да је оваквих екстремиста све више и да су све опаснији.

Према процјенама Канцеларије за заштиту Устава, ова група има више хиљада присталица и симпатизера.

Тако је у октобру 2016. тешко наоружани припадник те групе убио једног полицајца.

Данашња акција у Њемачкој показује да је међу њима било и бивших војника.

У саопштењу тужилаштва наводи се да су бивши припадници њемачке војске одиграли значајну улогу у организацији и планирању пуча. Међу њима су били и некадашњи припадници елитних специјалних јединица. Завјереници су, објавила је канцеларија федералног тужилаштва, планирали лично да завладају Њемачком. Вјеровали су да своје циљеве могу да остваре само "војним средствима и насиљем против представника државе", што је укључивало и убиства, преноси Телеграф.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана