Ко сада може путовати у Њемачку?

Г.С.
Ко сада може путовати у Њемачку?

Епидемиолошка ситуација у Њемачкој је драматична. Шта то значи за улазак у земљу? Ко мора у карантин? Гдје смије да се путује унутар Њемачке?

Коме је дозвољен улазак у Њемачку?

И поред тренутне драматичне епидемиолошке ситуације, правила за улазак у Њемачку су дјелимично блажа него што су била прије годину дана. Ипак, с обзиром да број зараза коронавирусом расте, од 9. новембра сви старији од дванаест година који улазе у Њемачку, без обзира одакле и којим превозним средством, обавезни су да покажу одговарајуће потврде, пише DW.

Дакле, онај ко жели да уђе у Њемачку у сваком случају уз себе мора да има потврду да је вакцинисан, да је прележао вирус или негативан тест на корону. Та уредба важи до 15. јануара 2022. године. Генерално је улазак могућ из свих земаља чланица ЕУ, као и из земаља које припадају Шенген зони – Исланд, Норвешка, Швајцарска и Лихтенштајн.

Прије него што отпутујете у Њемачку, распитајте се о актуелној ситуацији и прописима. Детаљне информације могу се пронаћи на њеб страници амбасаде Њемачке у БиХ и на страницама њемачког Министарства здравља и Министарства унутрашњих као и спољних послова.

Људи из трећих земаља дуго нису могли да путују у Њемачку, да ли је то сада поново могуће?

Улазак у Њемачку из трећих земаља је могућ, али уз одређена ограничења. Тренутно је двадесет земаља на њемачкој такозваној “позитивној листи”, међу њима су Аустралија, Канада и Јужна Кореја. Становници тих земаља у Њемачку могу да уђу уколико уз себе имају горе наведене потврде, без обзира на сврху њиховог путовања.

Путници из осталих трећих земаља, да би ушли у Њемачку, морају бити у потпуности вакцинисани или имати ваљан разлог зашто је путовање апсолутно нужно. На сајту Министарства унутрашњих послова наведено је у којим случајевима се путовање уважава као апсолутно нужно.

Када је ријеч о вакцинама, признају се само оне које је одобрио њемачки Институт Паул Ерлих, а то су вакцине Бајонтек-Фајзер, Модерна, АстраЗенека и Џонсон & Џонсон. Верзије тих вакцина које су одобрене у иностранству важе као еквивалентне.

Потпуно вакцинисана је свака особа двије седмице након што је примила другу дозу цијепива. За оне који су вирус прележали, довољна је једна доза вакцине, а то се односи и на оне који су примили вакцину Џонсон & Џонсон која се даје у једној дози.

Ко не може да путује у Њемачку?

Сходно томе, у Њемачку не могу да уђу становници трећих земаља који нису на “позитивној листи”, који нису у потпуности вакцинисани и који не могу да наведу ваљан разлог зашто је путовање апсолутно нужно.

У којим случајевима је по доласку у Њемачку обавезан карантин?

Генерално је карантин обавезан за све који по доласку у Њемачку уз себе немају доказ да су вакцинисани, да су вирус прележали или негативан тест на корону. Изолација је обавезна и за путнике који долазе из високоризичних земаља или са подручја са варијантама вируса.

За оне који долазе из земаља високог ризика обавезан је десетодневни карантин, који може да се скрати на пет дана, уколико је тест негативан. На листи високоризичних земаља Института Роберт Кох тренутно су и многе земље ЕУ, попут Аустрије, Белгије, Грчке, Холандије, Хрватске и Словеније. На тој листи су и Србија, Босна и Херцеговина, Црна Гора и Сјеверна Македонија. Сходно томе, карантин је обавезан и за њемачке путнике који се враћају у земљу – уколико нису у потпуности вакцинисани или нису прележали вирус. Путници који у Њемачку долазе из високоризичних земаља обавезни су да претходно пријаве долазак испуњавањем дигиталног обрасца.

За оне који се враћају из подручја са варијантама вируса обавезан је карантин од четрнаест дана. То се односи и на вакцинисане и на оне који су прележали вирус. Двонедјељни карантин не може да се скрати ранијим тестирањем. Тренутно (стање: 24.11.) у свијету нема подручја са варијантама вируса.

Да ли прије пута морам да урадим корона тест?

Не нужно. Уколико имате доказ о потпуној вакцинацији или доказ да сте прележали вирус, прије уласка у Њемачку није потребно тестирати се. Међутим, може се десити да ту потврди траже авио или жељезничке компаније с којима путујете у Њемачку. О томе би се требало распитати код њих прије пута. У Њемачкој се признају само ПЦР (не старији од 72 сата) и антиген тестови (не старији од 48 сати).

Желим да путујем с дјецом у Немачку, која правила важе за њих?

Под већ наведеним условима и дјеци је дозвољен улазак у Њемачку. Дјеца млађа од дванаест година нису обавезна да приложе наведене потврде. Уз то, за њих је обавезан петодневни карантин уколико долазе из високоризичног подручја. Међутим, дигитални образац за пријаву доласка обавезан је и за дјецу млађу од дванаест година.

Да ли по доласку могу слободно да се крећем унутар Њемачке?

У принципу да, али с обзиром да корона-мјере могу да се разликују од једне до друге њемачке покрајине, може бити да у поједине регионе не можете да путујете.

Све до 12. децембра забрањена су туристичка путовања у Саксонију. С обзиром на велики број заражених корона вирусом у тој покрајини, уведена су ограничења која се тичу јавног живота. Дозвољена су само пословна путовања. Слично је и у дијеловима Баварске.

Зато се прије пута обавезно распитајте да ли су туристичка путовања дозвољена у покрајини у коју долазите.

Да ли као туриста у Њемачкој могу да идем у кина, музеје и ресторане?

И ту се правила разликују од једне до друге савезне покрајине, па чак и од региона до региона. У многим покрајинама, као што су Берлин, Хамбург, Саксонија и Сјеверна Рајна Вестфалија на многим мјестима важи такозвано „правило 2Г”. То конкретно значи да само вакцинисани и они који су прележали вирус могу у ресторане, музеје или на разне манифестације. Негативан тест није довољан. Стога је путницима који нису вакцинисани туристичка понуда ограничена.

С обзиром на драматичан број заражених корона-вирусом, у многим дијеловима Њемачке би наредних дана или седмица рестриктивне мјере могле да буду пооштрене. Многи траже да се „правило 2Г” уведе у читавој земљи. Туристи би зато обавезно требало да се информишу о епидемиолошкој ситуацији, нарочито у покрајини у коју долазе.

Шта да радим ако се током боравка у Њемачкој заразим ковидом 19?

Што је могуће прије идите у карантин и о томе обавијестите здравствене службе. Уколико су симптоми јачи, обратите се љекару или позовите хотлајн 116 117. У хитним случајевима позовите број 112 или се упутите ка болници.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана