Ко је новоизабрани лидер СНП-а, први муслимански лидер Шкотске

Tanjug
Foto: Afp

Новоизабрани предсједник владајуће Шкотске националне партије Хумза Јусаф (37) први је муслимански лидер Шкотске, иако је искусан министар пред којим је тежак задатак уједињења те партије у вези са поновним организовањем референдума за независност.

Јусаф ће бити први муслиман који води једну државу у западној Европи, пренио је Ројтерс.

- Ми ћемо бити генерација која доноси независност Шкотске - рекао је Јусаф у Единбургу након објављивања резултата.

Јусаф је рођен у Глазгову, гдје је дипломирао политичке науке, након чега је радио као помоћник посланика шкотског парламента прије него што је сам изабран за посланика 2011. године.

Јусафов отац је поријеклом из Пакистана и дошао је у Шкотску 1960-их, док му је мајка рођена у Кенији у породици јужноазијског поријекла.

Он је за Националне новине рекао да би независна Шкотска у првих пет година требало да размотри да ли треба да се удаљи од монархије и да има изабраног шефа државе.

Јусаф је први пут именован за помоћника министра 2012. године када је био најмлађи члан и први припадник етничке мањине у шкотској влади. Ушао је у кабинет 2018. године као секретар за правосуђе, а у мају 2021. постао је министар здравља.

Јусаф је на удару критике због стања у сектору здравства, а он је најавио да ће се ангажовати да поврати повјерење бирачког тијела.

На функцији предсједника СНП-а наслиједио је Никол Стерџен која је поднијела оставку у фебруару.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана