Ко је нови премијер Аустралије: Ентони Албаниз – политичар који зна шта је сиромаштво

ГС
Foto: Tanjug

Ентони Албаниз, будући аустралијски премијер, слови за прагматичног лидера који је потекао из радничке класе. Поручио је да ће окончати подјељености које владају у земљи и ујединити Аустралијанце.

Након што је лидер конзервативаца Скот Морисон признао пораз на парламентарним изборима, Ентони Албаниз је поручио да ће ујединити Аустралију.

"Желим да ујединим земљу. Мислим да људи желе јединство, да стреме ка заједничком интересу, да се воде осећајем заједничке сврхе. Мислим да смо имали и превише подјела, оно што желе је да заједно радимо као нација и ја планирам да водим такву земљу", рекао је педесетдеветогодишњи Албаниз.

Он је у парламент први пут ушао 1996. године. Током унутарпартијских сукоба у првој деценији овог вијека, Албаниз је отворено критиковао обе стране. Стекао је репутацију сарадљивог политичара који је спреман да ради и са онима који заступају другачије идеолошке ставове, што се нарочито показало док је председавао парламентом.

Након пораза 2010. године, лабуристи су успјели да оформе мањинску владу, а парламент је радио изненађујуће ефикасно - штавише, то је био најефикаснији аустралијски парламент када је реч о доношењу закона, а предводио га је управо Ентони Албаниз.

Са свега 12 година, Албаниз је учествовао у организовању протеста подстанара, како би спречио да се инвеститорима прода стамбени објекат у којем је живео са мајком, а који је у државном власништву.

Они који га познају, кажу да је прагматичан, али и борац за друштвену правду - осећај који је стекао још у детињству.

"То ми сваки дан даје одлучност, да помажем људима који су у ситуацији у каквој сам ја некад био, да имају бољи живот", рекао је Албаниз у јануару за Национални прес клуб.

Тада је подсјетио како је у детињству зависио од комшија који су га хранили, када његова мајка, која је живела од инвалидске пензије, није могла да га издржава.

Он је био први у својој породици који је похађао универзитет - студирао је економију, када се укључио и у студентску политику. Тада је полако почео да гради своју политичку каријеру.

За шта се залаже Албаниз

Када је ријеч о политичким ставовима, Албаниз је републиканац, и залаже се за промену садашњег статуса Аустралије као уставне монархије. Међутим, поводом платинастог јубилеја краљице Елизабете Друге, Албаниз је изјавио:

"Има много Аустралијанаца који не подржавају принцип монархије, али који је поштују (краљицу). Можете бити републиканац, као што сам ја, а да ипак гајите велико поштовање према краљици. Своју службу врши са вјерношћу, интегритетом и људскошћу, а понекад се поткраде и хумор". 

Залаже се и за право на абортус, наводећи да жене имају право избора. Сматра и да треба да буде легализовано право на еутаназију.

Заступник је права ЛГБТ популације и често учествује на годишњим парадама у Сиднеју.

Противио се политици владе, која је одбијала тражиоце азила који су у Аустралију стизали бродовима. "Ја не бих могао да одбијем људе, породице с децом када би стигли бродовима".

Када су у августу прошле године талибани дошли на власт у Авганистану, тражио је од владе да избеглицама из Авганистана омогући право становања.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана