Ко је мистериозни Иранац који је затворио Црвено море?

Агенције
Ко је мистериозни Иранац који је затворио Црвено море?

Три мјесеца након почетка војне акције против јеменских Хута, западне земље предвођене Американцима, и даље нису успјеле да постигну значајније резултате и деблокирају трговинске руте кроз Црвено море.

Према писању америчког "Блумберга", неуспјех САД и савезника представља велику побједу за Иран – који је можда директно подстакао Хуте да започну са ударима на бродове, наводно повезане са Израелом у октобру.

Наиме, како је објавио тај портал позивајући се на обавјештајне изворе, иза кампање Хута заправо стоји високи официр иранске Исламске револуционарне гарде Абдул Реза Шахлеј, ког су описали као "дефакто команданта јединица Хута које испаљују ракете и дронове, који има директну комуникацију са вођама покрета".

Шахлејево име је добро познато у америчким војно-обавјештајним круговима, иако је његов живот, као и већина активности иранске Револуционарне гарде, обавијен велом мистерије.

Према доступним подацима, познато је да је Шахлеј приступио Револуционарној гарди непосредно након њеног оснивања 1979, као и да је током Иранско-ирачког рата осамдесетих вјероватно учествовао у тајним мисијама у Ираку, прије свега пружању подршке опозиционом групама које су се бориле против владе Садама Хусеина.

Шахлеј је касније био задужен за борбу против иранске опозиционе организације Муџахедин е-Калк (МеК), која је у то вријеме била стационирана у Ираку. Након америчке инвазије и рушења Садама Хусеина, активности иранских специјалаца биле су усмјерене прије свега против окупационих снага.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана