Ко је Хрват којег је Епстајн именовао за извршиоца тестамента?

Агенције
Ко је Хрват којег је Епстајн именовао за извршиоца тестамента?

Џефри Епстајн, који је недавно у затвору извршио самоубиство, за резервног извршиоца тестамента именовао је Бориса Николића, човјека хрватских коријена, који има велике везе у свијету бизниса.

Николић, који је познат и као бивши савјетник Била Гејтса, убрзо се оградио од Епстајна, изјавивши да је “шокиран именовањем”.

Он је додао да нема намјеру да испуни жељу Џефрија Епстајна.

Николић је рекао и да нема финансијских веза са Епстајном, а како пише “Блумберг” веза њих двојице није у потпуности јасна. Николић и Бил Гејтс су 2015. године основали компанију “Editas Medicine” за уређивање генома, у вриједности од 120 милиона долара.

У Епстајновом тестаменту спомињу се четири особе. Као свог насљедника навео је брата Марка, а дугогодишњег пријатеља Ричарда Кана и адвоката Дарена Индикеа као извршиоце тестамента. Николића је навео као резервног извршиоца своје опоруке.

Епстајново богатство процјењује се на више од 577 милиона долара, што је готово 20 милиона долара више него што је прошлог мјесеца пријавио.

Ко је Борис Николић?

Борис Николић је рођени Загрепчанин који је 1994. године дипломирао на Медицинском факултету у Загребу. Затим је отишао у Америку, гдје се научно усавршавао на Харварду.

Николићеве колеге, али и професори на Медицинском факултету у Загребу, сјећају га се као једног од најбољих студената на години.

Током времена које је провео на Харварду, гдје је постао доцент, Борис Николић био је фокусиран на истраживања из имунологије. Али, његове колеге кажу да је показивао и снажан интерес за примјену научних истраживања и открића те је учествовао у оснивању неколико стартуп компанија. Борис Николић аутор је више од 70 радова, патената и патентних апликација те суоснивач неколико биотехнолошких компанија.

Фондацији Била и Мелинде Гејтс (БМГФ) у Сијетлу, основаној 2000. године са 20 милијарди Гејтсове приватне имовине, Николић се придружио 2007. године. Данас је БМГФ највећа приватна фондација на свијету.

У априлу 2010. године Борис Николић постао је главни научни савјетник у бгЦ3.

Као Гејтсов научни савјетник, Борис Николић много је боравио на састанцима с моћним људима као што су ректори угледних универзитета, челни људи Свјетске банке и Свјетске здравствене организације (WHO).

Тако је 2013. године био један од учесника Свјетског привредног форума, који од 1971. године сваког јануара у швајцарском граду Давосу окупља водеће пословне људе, политичаре, научнике, интелектуалце и новинаре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана