Ко је Екрем Имамоглу, нови градоначелник Истанбула?

Танјуг
Ко је Екрем Имамоглу, нови градоначелник Истанбула?

Истанбул - Екрем Имамоглу, који је на поновљеним изборима за градоначелника Истанбула још убједљивије побиједио свог противника из АКП, странке предсједника Реџепа Тајипа Ердоана, није био много познат у политичком животу Турске прије него што је одлучио да се кандидује на локалним изборима.

Локални избори у Турској су одржани у марту ове године, када је побиједио Имамоглу, али су они на захтјев Ердоанове АКП поништени и поновљени у недељу, а Имамоглу је само учврстио своју мартовску са још већом разликом у броју гласова у односу на свог противкандидата.

Нови истанбулски градоначелник је чврстог става да не одустане од жестоке битке за првог човјека тог града, послије више година, постао највећи изазов за турског предсједника Реџепа Тајипа Ердоана и неочекивана нада за турску демократију, сматра британски Тхе Гуардиан.

Имамоглу је побиједио на локалним изборима у Истанбулу 31. марта, али је дужност градоначелника обављао само 18 дана пошто је, након низа жалби Партије правде и развоја (АКП) предсједника Ердоана, Централна изборна комисија поништила гласање због неправилности у именовању чланова бирачких одбора на изборним местима.

Он није био први избор опозиционе коалиције Народна републиканска партија за кандидата за градоналчелника Истанбула, али је због стратегије скромне кампање, засноване на "доброј вјери", стекао међу члановима опозиције повјерење као компетентан и отворен администратор.

У својим говорима истицао је значај заједничког рата у борби против сиромаштва и осуђивао популистичку реторику међу турским политичарима.

Бивши бизнисмен Имамоглу раније је пет година испред опозиционе Републиканске народне партије (ЦХП) био предсједник истанбулске општине Бејликдуз.

Потом се кандидовао за градоначелника Истанбула, али је изгубио од тадашњег кандидата АКП Кадира Топбаша.

Почетком године, Имамоглу се састао са Ердоаном како би разговарао о будућности Истанбула, а таквом гестом зарадио је поштовање бирача, који су се често осјећали отуђено од секуларне Републиканске народне партије.

Након побједе на поновљеним изборима за градоначелника, Имамоглу је обећао "нови почетак" у Истанбулу и изразио је спремност на сарадњу са Ердоаном.

Имамоглу је освојио 54 одсто гласова, остављајући иза себе кандидата владајуће АКП и бившег премијера Биналија Јилдирима.

Иначе, Имамоглу је рођен у граду Акћабат у близини Трабзона, 1970., гдје је завршио основну и средњу школу, а студирао је на Истанбулском универзитету.

Имамоглу је ожењен и отац троје дјеце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана