Клаус: Запад крив за кризу у Украјини

Агенције
Клаус: Запад крив за кризу у Украјини

Лондон/Праг -- Бивши чешки предсједник Вацлав Клаус оптужио је у Лондону за кризу у Украјини Запад који је искористио Кијев да промјени геополитичке односе.

Са друге стране шеф чешке дипломатије Лубомир Заоралек је у Прагу одбацио те тезе и упозорио да се у источној Украјини тренутно бори 10.500 Руса.

Клаус је у Дому лордова британског парламента изјавио да је Украјина злоупотребљена, а да људи на Западу не схватају колико је то компликована земља, пуна унутрашњих подјела, која није успјела да спроведе посткомунистичку транзицију у нормалну демократску државу.

"Управо зато је логично што је понуда потписивања споразума о придруживању Европској унији - дакле покушај да се насилно и вјештачки измени геополитичка оријентација Украјине, завршио трагично. Прераном понудом придуруживања, Украјина је злоупотребљена", истакао је Клаус.

Бивши чешки предсједник кога су британски посланици позвали да изнесе виђење украјинске кризе у пододбору за ЕУ, оцјенио је да Русији није стало до рата, и да је у кризу била силом увучена. Упозорио је да му се не свиђа манипулативна пропаганда у вези са кризом у Украјини.

Сличне тезе које окривљују прије свега Запад за сукоб у Украјини, шеф чешке дипломатија Лубомир Заоралек категорично је данас одбацио у Прагу, у јавној дебати у Сенату чешког парламента.

"Увјеравам вас да према тачним информацијама које имам тамо (у Украјини) је 10.500 руских мужика. Када на вашу територију дође 10.500 мужика и сваке недјеље или скоро сваки дан вам тамо неко шаље војни материјал, ко је онда одговоран за те мртве", казао је Заоралек.

Шеф чешке дипломатије рекао је да се пред анкесију Крима срео са лидером кримских Татара, Мустафом Џамилевом који га је молио да их Европа не оставља саме.

"Мустафа Џамилев је човјек који је 1968. године протестовао против окупације Чехословачке руским тенковима и након тога је протјеран три године у Сибир. Ја сам тада имао 12 година и до данас ме фасцинира да је у Совјетском Савезу неко успио да се (окупацији ЧССР) постави", рекао је чешки министар.

По ријечима Заоралека, када Чешка не би подржала санкције против Русије "пљунула би" на све што је сама проживјела 1968. године, при совјетској окупацији Чехословачке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана