Кинези се суочавају са топлотним таласом

Агенције
Foto: Танјуг/АП

ПЕКИНГ- У Кини, која се овог љета суочила са екстремним временским контрастима - топлотним таласима на сјеверу и обилним кишама и поплавама на југу, у наредне двије недјеље предвиђају се топлотни таласи на сјеверу.

Очекује се да ће се више од 250 милиона људи борити са температуром која ће прелазити 40 степени Целзијусових.

Током четири до шест дана у регионима Синђанг, Унутрашња Монголија и Нингсија, као и у провинцијама Хебеј, Хенан, Гансу и Шанси температура ће бити већа од 40 степени Целзијуса, рекао је замјеник шефа Националног метеоролошког центра Фанг Сјанг.

Фанг је рекао да су у јуну топлотни таласи погодили готово половину кинеског становништва, те да је електроенергетска мрежа у сјеверној Кини прошлог мјесеца била под огромним оптерећењем, што је утицало на снабдијевање енергијом.

"Трајна висока температура знатно ће утицати на производњу и живот, као што је повећан притисак на напајање", рекао је Фанг на конференцији за новинаре и додао да се може очекивати и ризик од шумских пожара и штета по стабилан раст усјева као што су пиринач, памук и кукуруз.

Према његовим ријечима, очекује се да ће услови слични суши утицати на усјеве у Шандонгу, Анхуију, Хенану, Шанксију и Гансуу.

Метеоролошки званичник Ванг Јавеј рекао је на конференцији за новинаре да је у јуну просјечна температура у Кини била највиша од 1961. године.

Провинције Хенан и Ђангсу, које заједно имају више од 180 милиона становника, прошлог мјесеца поставиле су нове рекорде дневне потрошње енергије.

Влада је навела да ће климатске промјене све више утицати на економију и друштво.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана