Кинески рудари ће остати заробљени у руднику још најмање двије седмице

Aгенције
Кинески рудари ће остати заробљени у руднику још најмање двије седмице

ПЕКИНГ - Кинески рудари који су заробљени у руднику на дубини од неколико стотина метара неће бити спасени још најмање двије седмице.

Несрећа се догодила 10. јануара у руднику злата Хусхан када је дошло до експлозије и урушавања. Један од рудара је преминуо након што је пао у кому.

Улаз у рудник је тешко оштећен те је прекинута комуникација. Седам дана није било знакова живота, али је група од 11 рудара успјела да контактира спасиоце протеклог викенда. Спасилачки тимови уочили су повлачење спуштеног конопца.  Покушај контактирања друге групе рудара био је неуспјешан и судбина 11 преосталих рудара и даље је непозната.

Спасиоци су досад успјели пробушити само мале рупе како би рударима доставили храну и лијекове.

Уколико спасилачка операција прође према плану, рудари ће изаћи на сигурно након четири седмице.

Тренутно спасиоци покушавају проширити уски отвор како би био довољно широк за извлачење рудара. Међутим, бушење је тежак посао јер се ради о посебно тврдом граниту, а рудари се налазе далеко испод површине. Додатни проблем је вода јер постоји опасност да испуни комору у којој се рудари налазе.

Како јавља ББЦ, потребно је уклонити око 70 тона материјала како би рудари били спашени.

Несреће у кинеским рудницима нису ријетке јер су стандарди безбједности веома ниски. У децембру прошле године су погинула 23 рудара у руднику угља, а узрок је гушење угљен моноксидом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана