Кина: Похапшени љекари због крађе органа преминулих пацијената

Танјуг
Foto: Profimedia

ПЕКИНГ- Шесторо људи, међу којима су углавном доктори, данас је ухапшено у Кини због крађе органа преминулих пацијената, саопштили су локални медији.

Криминална група је лагала породице преминулих, говорећи им да су органе користили да помогну болесним људима којима је била потребна трансплантација, пренео је ББЦ.

Истрагом је утврђено да су између 2017. и 2018. године извадили јетре и бубреге из 11 људи у болницама у Анхуи провинцији.

У Кини има много људи на листи чекања за органе, а држава тешко налази добровољне доноре, додаје ББЦ.

Према писањима локалних медија, трговином органима су се бавила четворица високо рангираних доктора, који су радили у одсјеку донације органа у болницама.

Највише су крали органе од жртава саобраћајних несрећа, код којих је дошло до тешких повреда мозга, док су други органи остали неоштећени.

Потом је шеф интензивене његе Јанг Суксун долазио до породица и питао их да ли пристају на донирање органа преминулих, на шта су неке породице давале писани пристанак.

Тијела преминулих су затим одвозили из болница усред ноћи и стављали у комби, који је био офарбан у амбулантно возило, а онда су их на непознатим локацијама сјекли и вадили органе.

Органи су се касније продавали појединцима или болницама у тајности, а криминална група је откривена када је син једне од жртава постао сумњичав.

Ши Ксијанглин је неколико мјесеци након смрти мајке 2018. године прегледао документа у којима је писало да пристаје на донирање органа, међутим, нашиао је на неке недостатке у папирологији, укључујући остављена празна поља, што је указивало да се не зна гдје су ишли органи.

Када је открио да нема података гдје су отишли органи његове мајке, питао је Јанга гдје су, на шта му је шеф интензивне његе понудио велику суму новца само да заћути, али је он отишао у полицију.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана